Реклама / Ads
2| 4447 |26.03.2015 НОВИНИ

Нов опит за наказание на съдия Янева; министърът цитира Хамлет

.
Министърът на правосъдието Христо Иванов Източник: Булфото, архив
Министърът на правосъдието Христо Иванов отново внесе предложение за налагане на дисциплинарно наказание на съдия Владимира Янева от Софийски градски съд (СГС), съобщиха от пресцентъра на ведомството.
 
Според министерството, отказът на Висшия съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарно производство на заседанието си на 19 март 2015 г. не е пречка този въпрос да бъде поставен за ново обсъждане и решаване, тъй като в случая са налице ново настъпили обстоятелства.

ВСС веднъж вече отказа да образува дисциплинарка срещу Янева с оправданието, че всички документи са класифицирана информация.

Правосъдният министър е получил от шефа на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков разрешенията, подписани от Янева за разработката "Червей". Рашков е изпратил и още няколко незаконни разрешения за използване на СРС, подписани от Владимира Янева.

Става дума за разрешаване на СРС за престъпления, за които това не се полага - за организирана престъпна група за проповядване на религиозна омраза, пране на пари, укриване на данъци) и престъпления против финансовата система.

Владимира Янева е разрешавала почти всички способи за прилагане на СРС-та при разследването на тези престъпления, въпреки че законът не е допускал това. Този път ВСС няма как да откаже образуването на дисциплинарка с аргумент, че данните са класифицирана информация. Всички документи по тези случаи са декласифицирани.

Министерството на правосъдието твърди, че представените нови разрешения за използване на СРС от Владимира Янева само потвърждават вече направените констатации за нейната работа. Тя е позволила не само пълна безконтролност на органите на МВР и ДАНС, но и е придала фиктивно правно основание, каквото не е съществувало.

Допуснатите от Янева нарушения при разрешаване на СРС са проява на професионални грешки, които са изключително груби по своя интензитет, поради което не могат да се дължат на незнание на закона или небрежност. Поради това министърът на правосъдието намира, че описаната поредица от действия и бездействия на председателя на СГС показват очевидната невъзможност те да се дължат на непредпазливост и изключват всякаква разумна възможност да се определят като обичаен правен (процесуален или материалноправен) пропуск.

"Моята мисия като министър е да излезем от културата на затваряне на очите и замитане под килима. Моята настоятелност е да не си затваряме очите за факта, че изглежда този важен съд е превърнал съдебния контрол в празна формалност, що се отнася до разрешаване на СРС. Това е проблем на националната сигурност и на базови права. На второ място това отново отваря темата за управлението на Софийския градски съд”, каза Иванов.

Той цитира и Хамлет, за да защити тезата си: “Ние трябва да си отговорим на въпроса не просто дали има нередности или немарливост, а има ли система в тази лудост, както се пита Полоний в Хамлет. Има ли система в този хаос и тази система организирана корупция ли е?”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5159 |24.03.2015 Танев: Израелски опит срещу насилието вкарваме в училище . 4| 6103 |21.03.2015 Съдия Магдалинчев от ВАС ще решава за лиценза на КТБ? . 5| 4853 |17.03.2015 Марковски: Смъртното наказание няма да се върне . 0| 4399 |15.03.2015 Хората в Аспарухово пращат помощи на бедстващите в Родопите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads