Реклама / Ads
67| 6729 |08.12.2008 НОВИНИ

Нов политически модел за България предвижда Запада

.
Нов политически модел с нови политически субекти. Това е замисленият план за България от страни членки на ЕС, подкрепени от САЩ. Политици от Брюксел и Вашингтон още преди месеци стигнали до категоричното решение.
 
Според тях вече било очевидно, че ако не се смени модела на управление в София, страната няма да излезе от състоянието, в което се намира. Изводът се наложил от липсата на резулттати в борбата с корупцията и най-вече от нежеланието на водещи политици и партии у нас да реформират управлението, за да стане то по-ефективно и обърнато към очакванията на обществото. Прекалено много лични и партийни интереси са замесени в политическия и управленски живот на страната, за да се очаква промяна, коментира за Frognews.bg западен дипломат, пожелал анонимност.  

Идеята за тотална промяна била подсказана на родните управляващи и по време на обяда, даден от посланика на Франция в София Етиен дьо Понсен, на който присъстваха колегите му от страните членки на ЕС, а гост бе президентът  Георги Първанов. Държавният глава е признал пред западните дипломати, че е силно разтревожен от нарушенията в диалога София - Брюксел. Присъстващите от своя страна подчертали, че липсва политическа воля българските управляващи да се справят с проблемите. Те не скрили и удивлението си, че някои политици се опитват да прехвърлят вината другаде по повод санкциите на ЕК.

Нов политически субект щял да се появи през пролетта. Формацията щяла да заяви намерението си да спечели голяма подкрепа на предстоящите парламентарни избори през лятото.  Вече се провеждат срещи и разговори с български общественици и известни хора, които досега не са участвали в политическия живот. Тайни социологически проучвания показали, че българите са разочаровани от сегашните политически играчи и биха подкрепили нови лица, които заявяват ясна позиция по проблемите на страната и не са омърсени от досегашно участие в управлението.

Представители на  Държавния департамент на САЩ също е провел такива срещи, подготвили са и евентуален модел на бъдещата формация, както и основни положения от нейната бъдеща програма. Това не било намеса във вътрешните работи на България, а опит да се помогне на страната ни да излезе от политическата криза, която се очертава. Тя можело да доведе до национален срив, тъй като ще е подпомогната и от финансовата и икономическа криза.

Основен партньор в бъдещото управление на новата формация щяла да е партия ГЕРБ с лидер Бойко Борисов.  Докладите на партньорските служби от София показвали, че други варианти на коалиции със стари участници във властта щели да доведат до провал и нови избори.

Планът за промяна на политическия модел в България фактически бил задействан с встъпването в длъжност на новата американска посланичка Нанси Макилдауни. Тя много бързо даде да се разбере, че ще наложи нов стил в отношенията с българските власти - прямота по обсъжданите въпроси и никакви компромиси по отношение на българските проблеми.

Ясни били и позициите на партньорски служби като американските, британските, френските, германските и др. по отношение на несъстоялата се битка с организиранта престъпност и корупцията по високите етажи в България. През последните месици те нееднократно били изразили недоумението си от някои неясни действия, които не постигали никакви резултати, както и от действия, които пък издавали обслужването на политически и корпоративни интереси.

Потърсихме наши политици за коментар, но те бяха категорични, че това са инсинуации, каквито винаги се правели, когато наближали избори. България била суверенна държава и всяка намеса отвън била недопустима. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5688 |08.12.2008 Е. Масларова: България единствена има бюджетен излишък . 16| 5633 |30.11.2008 Б. Борисов: Прокуратурата работи, когато няма политически чадър . 12| 5964 |28.11.2008 Катрин Дей: Не сме убедени, че в България има контрол . 35| 4710 |26.11.2008 Михаил Миков: България незаслужено бе лишена от парите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads