Реклама / Ads
2| 7114 |16.07.2017 НОВИНИ

Нов протест срещу кмета от ГЕРБ на Септември Марин Рачев

.
Нов протест на над 150 жители на Община Септември се проведе днес до главния път Пазарджик – Велинград днес. Гражданският иницативен комитет „Да спасим Община Септември” „откри и погреба” символично недовършена детска площадка в с. Варвара. Гражданите питаха кмета на Община Септември Марин Рачев къде са парите, предвидени за нея.
 
Гражданският инициативен комитет „Да спасим Община Септември" настоява за пълна информация как се харчат публични средства и печелят ли свързани лица обществените поръчки в общината.

Протестиращите припомнят, че на 11 януари т.г. Марин Рачев е сключил договор за построяване на детски площадки в общината на стойност над 250 хил. лв., в който има клауза за 100% авансово плащане. Обществената поръчка е обявена само ден преди Коледните празници м.г., а изпълнителят е избран и договорът с него е подписан за рекордните 10 работни дни (на 11 януари 2017 г.). Питаме дали управителят на фирмата, спечелила поръчката, е бил управител и собственик на бивши фирми на кмета Рачев? Защо построената детска площадка в село Варвара е по-малка от предвиденото в договора и е на друго място от посоченото в поръчката, а именно - в задния двор на бившия кмет, а не където майките в селото събраха подписка и искаха да е? Защо е отлят фундамент за втора детска площадка, която се обеща на хората, но не се построи? Членовете на Инициативния комитет „Да спасим Община Септември" настояват да получат пълна информация за изпълнението на договора, който се финансира изцяло с публични средства,  и кои детски площадки на територията на общината са построени или предвидени за построяване.

Миналата неделя около 100 протестиращи жители на община Септември спонтанно преминаваха на групи по две пешеходни пътеки на пътя Пазарджик – Велинград и така блокираха движението на превозни средства. Те поискаха Сметната палата и Агенция "Държавна финансова инспекция" да направят пълна ревизия на всички обществени поръчки, реализирани по времe на мандата на кмета Марин Рачев. Инициативният комитет "Да спасим Община Септември" иска още проверка и прозрачност на назначенията и уволненията на служители в общинските дружества, както и отмяна на решението на Общинския съвет за въвеждане на скандалната такса за пренос на кубичен метър минерална вода, която е най-висока в цялата страна. Жителите не са съгласни със 7-кратното увеличаване на таксата за водопреноса - до 3,60 лева на куб. метър, което според тях ще доведе до унищожаване на туризма в района и ще остави без прехрана цели семейства.

Кметът на Община Септември Марин Рачев се опита да злепостави инициативния комитет като принизи исканията на хората до обикновен частен случай, свързан с един от ползвателите на минерална вода. Жителите на с. Варвара ще продължат с протестните си действия и приканват и други населени места от общината да се присъединят към каузите им. През миналите дни част от протестиращите бяха повикани за справка в mолицията в гр. Септември.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 12351 |18.07.2017 Президентът защити полицаите и протеста им, а не министъра . 0| 5461 |16.07.2017 Протестиращи блокираха път към Гърция заради кариера . 0| 6298 |13.07.2017 Столичани протестират срещу строеж на небостъргач . 1| 5388 |12.07.2017 ГЕРБ склони: Лимитът на кешови плащания ще е 5000 лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads