Реклама / Ads
7| 5343 |23.01.2015 НОВИНИ

Нов съдия поема делото "Октопод"

.
Председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров
Отстраняване на съдия Ченалова е много сериозно наказание. Ако не я бяхме отстранили от длъжност, делото „Октопод" трябваше да започне отначало. Това наказание означава, че тя спира да води дела.
 
Това каза председателят на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров пред бТВ. По всички дела на съдия Румяна Ченалова е започнала проверка, добави той.

В момента Ченалова е отстранена от длъжност за шест месеца заради дисциплинарни производства, които ВСС заведе срещу нея, след като френският посланик сигнализира за опит за кражба на френската фирма "Белведере".

Натиск върху ВСС не е оказван, категоричен е Тодоров. "Ние бяхме поставени в положение на цугцванг – при всички положения ще бъдем оплюти. Преценихме, че водещият интерес е да имаме вярата на хората в правосъдието. Затова и делото "Октопод" започва с нов съдия", обяви членът на ВСС. Това решение няма да спре делото „Октопод", то просто ще се води от друг съдия, увери Тодоров.

Мерките, предприети срещу съдия Ченалова, не са лично отношение, подобни разследвания се водят и срещу други съдии. По думите му и други магистрати са отстранявани от системата, като даде пример с градския прокурор на София Николай Кокинов. Кокинов беше уволнен, след като в медиите изтекоха скандални записи от разговор между него, Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, от който пролича как се оказва влияние върху съдебната система.

Той допълни, че след избухването на скандала с "Белведере" във ВСС са получени шест сигнала срещу съдия Ченалова, като по всички тях се извършва проверка. По думите му срещу съдията в момента се водят две дисциплинарни производства – за "Белведере" и за дело в Македония отпреди години за източване на 2.5 млн. долара от македонския държавен тютюнев холдинг, като по това дело Ченалова е била адвокат пълномощник на една от страните.

В момента в Софийския градски съд се води мащабна проверка, в която участват 12 съдии от ВСС. „Няма политическо влияние върху колегите ми", каза Тодоров в коментар на изявлението на депутата Делян Пеевски, че държи именно съдия Ченалова да води делото „Октопод". Съставът на ВСС е един и същ вече пето правителство и подобни съмнения не е имало, отбеляза той.

"Мисля, че няма политически лобита във ВСС. Аз съм избран от парламентарната квота и никой не се е опитвал да ми оказва влияние през мандата ми", допълни магистратът, който изтъкна, че сегашният състав на съвета работел и е наложил повече наказания от предшествениците си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5277 |22.01.2015 ВСС отстрани съдия Румяна Ченалова за 6 месеца . 56| 9077 |18.01.2015 Съдия Желявска: Клеветят ме, а съм уважавана, ходя в чужбина . 27| 11307 |16.01.2015 Адв. Екимджиев пред Фрог: Борисов и Горанов спряха делото на КТБ във ВАС . 1| 4482 |15.01.2015 Делото за взривовете край "Петолъчката" започва отначало

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads