Четвъртък, 21 Февруари 2019, 12:20
Frognews
0| 4780 |25.04.2007

Нов съюз ще защитава интересите на охранителните фирми

.
На 12 април в София бе учреден Българският съюз на индустрията за сигурност (БСИС). Така бе направена първата стъпка за реално обединение в частния сектор за сигурност, в който съществуващите сдружения са повече от седем.
Днес този съюз беше представен от учредителите.
„Обединението е необходимо, за да се прокарват законодотелни инициативи, по-лесно ще е за асоциациите да обсъждат всички промени. Когато се налага контактуване с международни асоциации, те обикновенно искат да го правят с една или две организации от една страна. Ставаме по-силни в защитата на нашите работници по отношение на социалния диалог”, така разясни целите на съюза председателят на УС, който е и председател и на един от учредителите - Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана (НАФТСО) Людмил Маринчевски за „Фрогнюз”. По думите му в съюза могат да се включат на по-късен етап и други асоциации, но не и фирми и физически лица.
Другите съучредители на съюза са Националната асоциация на фирмите охраняващи с технически средства и Българската камара за охрана и сигурност. снимка Вяра Йовева
Този съюз има за цел да подпомага ефективно защитата на законовите колективни интереси на работодателите в тази индустрия. Да сезира и да подпомага институциите за необходимите промени и да противодейства незаконни и некоректни действия в тази сфера.
Новото обединение обхваща 73 фирми.
Съюзът вече е направил и няколко предложения за промяна на Закона за частната охранителна дейност. Едното предложение е преминаване на звената за самоохрана от регистрационен на лицензионен режим. Причина за това е необходимостта от равнопоставеност между охранителните фирми и звената за самохрана, тъй като охранителните фирми плащат за своя лиценз, а звената за самоохрана не плащат нищо.
Освен това, охранителните фирми са обект на контрол от полицията,а звената за самоохрана не са и там ефективността не е такава каквато трябва да бъде.
Друго основно направление, по което съюзът е предложил промени, е разширяване правомощията на охранителите – да се увеличи кръга на помощните средства, включително  извършването на обиск, когато задържат престъпник в обекта, който  охраняват. Защото лицето-извършител може да бъде въоръжено. В закона има предложение за конкретизиране на случаите, кога охранителите имат право до използват огнестрелно оръжие.
От съюза искат изграждане на публичен регистър на издадените лицензии и неговото публикуване в интернет страницата на МВР. Това тяхно искане вече е обсъдено и съгласувано ,и ще бъде факт много скоро.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Само във Фрог: Шеф от СОБТ правил тайна среща с руски агенти 0| 354 |21.02.2019 . Жан-Франсоа Бонер събра най-много гласове за европейски главен прокурор 0| 287 |21.02.2019 . Корнелия Нинова: Кметовете на ГЕРБ са заплашени с тежки последици, ако се срещнат с мен 0| 1114 |21.02.2019 . Одобриха правилата за избор на нова ЦИК 0| 756 |21.02.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах