Реклама / Ads
15| 5590 |01.07.2011 НОВИНИ

Нов скандал дебне ВСС

.
Съдия Росен Русев, фаворит за шеф на специализирания апелативен наказателен съд, е използвал служебната си кола за лични пътувания в чужбина. Този факт бе пренебрегнат при дискусията на неговата кандидатура, а етичната комисия на ВСС си затвори очите при проверката на съдията по-рано тази година.
 

Това заяви прокурорът от инспектората във Върховната касационна прокуратура Васил Миков пред Mediapool.

С опита си председателят на етичната комисия на ВСС Цони Цонев да прикрие действия на съдия Русев, че няма данни магистратът да е ходил в чужбина с колата на съда, ВСС е на път да забърка втори голям кадрови скандал само за един месец, след избора на Владимира Янева начело на Софийския градски съд, смята той.

Обвинителят заяви, че още през март е предал на етичната комисия всички документи около този казус. От тях категорично става ясно, че председателят на Окръжния съд в Хасково Росен Русев е напускал страната със служебната си кола. Васил Миков е извършил проверка след подаден сигнал срещу Русев от общинския съветник в Хасково и председател на Съюза на тракийските дружества в България Димитър Шалапатов.

Прокурорът заяви, че е изпратил искане до ДАНС. Той каза още, че е получил информация от системата на гранична полиция, която категорично сочи, че на 4 февруари в полунощ съдия Росен Русев е напуснал България през Дунав мост и влязъл в Румъния. Васил Миков уточни, че едва след това е направена проверка и с какъв автомобил е извършено пътуването. Системата на гранична полиция е показала, че това е служебната Шкода на съда в Хасково.

Преди ден председателят на етичната комисия във ВСС Цони Цонев заяви, че няма данни, че именно съдия Русев е да напуснал страната, защото имало информация само за служебния автомобил. Той се аргументира, че пред етичната комисия не е представен пътен лист за това пътуване.

Самият Росен Русев два пъти повтори пред съвета, че не е ползвал колата за служебни пътувания в чужбина, но не каза кой я е ползвал, въпреки че именно той трябва да установи това.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 5242 |15.06.2011 Л. Груев: Янева да обясни скандалните си връзки със “Сфийски имоти” . 9| 4734 |09.06.2011 Трябва ни сговор във ВСС, за да няма скандали . 13| 5308 |08.06.2011 Човекът на Цветанов в СГС замесен в скандал с имоти . 6| 5952 |06.06.2011 Секс скандал разтресе столичния електротранспорт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads