Реклама / Ads
3| 5775 |02.03.2010 НОВИНИ

Нов вицепремиер за европарите иска ДСБ

.
Нов вицепремиер, който да отговаря за управлението на европейските средства искат от Демократи за силна Българи. Мотивите им са отдавна известни - финансовият министър не може да отговаря и за еврофондовете, по които трябва да се осигурява национално съфинансиране, и за постъпленията и съхраняването на бюджета.
 

От партията на Костов съобщиха, че вече са представили пред ГЕРБ предлагания от тях модел за подобряване управлението на парите от ЕС.

Той предвижда новият вицепремиер да бъде председател на Съвета по управление на средствата от ЕС, да представлява съвета, да съгласува участието на лицата, представляващите лицата пред ЕК във връзка с оперативното изпълнение на програмите и проектите, финансирани от ЕС.

В неговите правомощия ще са още: да определя дневния ред на съвета, организиране и контрол на решенията му, налагане на санкции и внасяне в Министерски съвет на проекти на актове. Предвижда се също новият вицепремиер да отговаря и да е принципал на Изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС", както и да осъществява цялостен вътрешен контрол.

Въвеждането на поста вицепремиер на еврофондовете в структурите на правителството няма да е повторение на предишната длъжност, заемана от Меглена Плугчиева. По думите на Асен Агов не става въпрос за разтоварване на един вицепремиер и натоварване на друг.

По мнение на Веселин Методиев не би трябвало преструктурирането да доведе до напрежение в кабинета. Споровете между вицепремиерите се решават от премиера, а сега имаме силен премиер. Ако има спорове, те ще бъдат решавани бързо, убеден е Методиев.

Той отказа да съобщи дали вече има кандидатури за предлагания нов пост, но заяви, че познава поне трима души от ГЕРБ, които са в състояние да поемат тази отговорна работа. Ще бъде много балкански да казвам аз имена, посочи Методиев. Той подчерта, че само премиерът има право да вземе решението.

Като неотложна промяна, която трябва да настъпи в управлението на средствата от ЕС, от ДСБ посочиха преустановяване на модела на заплащане на специализирана администрация в този сектор.

От партията коментираха, че ексминистрите Николай Василев и Пламен Орешарски са създали двойно и тройно заплащане в тази сфера. Има заплати по-високи от на министър-председател, а ефектът е нулев, заяви Методиев и подчерта, че това трябва да се прекрати.

Сегашният опит с тройни заплати не само не е дал резултат, не само не е преборил корупцията, но и лисват реални резултати, отбелязаха от ДСБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4895 |17.02.2010 В бастиона на Доган хората неподготвени за европарите . 7| 5699 |21.01.2010 Борисов с нов министър без портфейл и трети вицепремиер . 10| 4965 |24.08.2009 Кунева песимист за европарите . 0| 4783 |05.08.2009 Правят спецагенция за европарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads