Реклама / Ads
0| 6922 |26.02.2010 НОВИНИ

Нова чума мори пушачите, държавата спи

.
Белодробна болест е на път да се превърне в новата чума за пушачите до 2020-та година. Специалисти предвиждат да се превърне в третата по смъртност след СПИН-а и онкозаболяванията.
 

„През 2020 г. ХОББ ще е на трето място в света по смъртни случаи на пушачи”, твърди д-р Коста Костов от Българското дружество по белодробни болести. 80 % от боледуващите от Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) са пушачи. Това е изключително опасно заболяване, което води до инвалидизация и висока смъртност. 70% от болните с рак на белия дроб я развиват като придружаващо заболяване. Болестта не може да излекувана и сериозно застрашава качеството на живот на всички, които боледуват.

Хроничният бронхит се характеризира с продължителна кашлица, с отделяне на секрет, в рамките на поне три месеца в две последователни години. При това заболяване, след първоначалното разрастване на бронхиалната лигавица и жлези, се стига до атрофия, изтъняване и отпускане на бронхиалната стена. В процеса на дишане, изменените бронхи могат да колабират и по този начин се нарушава нормалния въздушен поток.

Големият проблем е, че няма маркери, които да покажат дали един пушач ще се разболее или не от ХОББ. Това, което предразполага към болестта са токсините на цигарения дим, някои химически производства и някои професии, но основно 20% от пушачите боледуват от коварното заболяване. В развиващите се страни 7% от болните са в активна възраст над 40 години. Лечението се затруднява от факта, че медикаментите не са изцяло достъпни, за разлика от лекарствените продукти за астма, например. Националната здравна каса има клинична пътека, по която се
предвижда някакво заплащане, което обаче е напълно недостатъчно.

„Профилактиката е да не се пуши!”,категоричен е д-р Костов. Когато настъпят първите симптоми, е твърде късно, започва се лечение, но болестта обикновено е в средния си стадии, където възможностите за връщане назад са изключително ограничени, алармират лекари. В България има необходимите специалисти с достатъчно добра подготовка, за да разпознават и лекуват ХОББ. „Остава само Държавата да помогне с пълната реимбурсация на медикаментите.”, поясни д-р Коста Костов. По думите му предстои да започне нформационна кампания, която да разяснява какво е ХОББ и какви са последиците от заболяването.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5506 |23.02.2010 "Лев инс" искат да съдят държавата? . 32| 5978 |14.02.2010 Цветанов: Трактора е вграден в държавата от мафията . 10| 4601 |12.02.2010 Лъчезар Иванов скрил 100 000 лева от държавата . 27| 6505 |11.02.2010 T. Дончева: игра без правила ще погребе държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads