Реклама / Ads
3| 9049 |30.03.2011 НОВИНИ

Нова ДДС измама: "продават" фирми на роми от Букурещ

.
Използването на роми или социално слаби граждани от Румъния и Гърция е новият хит в ДДС измамите у нас. Групи за точене на данъка регистрират в Румъния или Гърция фирми на името на български ром, социално слаб или клошар.
 

Ставало и обратното - на румънец, грък или друг чужденец, но социално слаб или ром се прехвърляла фирма у нас, натрупала задължения
, пише 24 часа. Докато данъчните питат чуждата държава и получат справка, минавали поне 8 месеца. Според НАП над 50% от запитванията до северната ни съседка се връщат с отговор, че такова дружество няма или е регистрирано на името на човек без никаква собственост. ”Поисканата от вас проверка установи, че лицето Х. Х. е с български произход, ром, без имоти и сметки на наша територия.” Такъв отговор получили наскоро българските данъчни власти от колегите си в държава от ЕС. ”Лицето У.У. не е български гражданин, регистриран е като социално слаб в Румъния, няма имущество в нито една от двете държави.” Това пък откриват наши инспектори, които проверяват сигнал за данъчна измама.

”Вносно-износната” хватка с чужди и наши роми и социално слаби, е последния хит в данъчните измами, разказват пред "24 часа" инспектори от приходната агенция. Организирани групи за ДДС измами, регистрират в Румъния или Гърция фирми на името на български ром, социално слаб гражданин или клошар. Ставало и обратното - на името на румънец, грък, или друг чужд гражданин, но задължително социално слаб или ром, се регистрира фирма у нас. Така се печелело време- докато данъчните питат чуждата държава минавали поне 8 месеца. Според данъчните над 50% от запитванията до северната ни съседка например при проверки се връщат с отговор, че такова дружество няма или е регистрирано на името на човек без никаква собственост. По правилата на ЕС, когато се купува продукт от доставчик в България, се се плаща ДДС, а след това се иска възстановяване. Данък обаче не се дължи, ако доставчикът е компания, регистрирана в друга държава от ЕС.

Бум в данъчните измами и с офшорки регистрират също в НАП. В офшорните зони няма данъци, там се плащат само адвокатски и други такси. Допълнителна екстра е гарантираната тайна на името на собственика и на финансовите операции на компанията. Инспектори илюстрираха ”печалбата” със следния пример: Бизнесмен внася стока от чужбина по 10 лв. бройката и я продава в България по 20 лв. Така отчислява 1 лв. за данък печалба. Ако обаче той прекара стоката през собствената си офшорна фирма и там обяви като цена 19 лв. за брой, като продаде стоката през българската си компания, печалбата е 1 лев и дължи данък 10 ст. Ударът може да е още по-мащабен, ако бизнесмен купи имот с българската си фирма, но го препродава няколко пъти на свои офшорки, като при всяка препродажба вдига цената.

Така придобит имот за 100 хил. лв. след няколко превъртания струва 10 млн. лв. и собственикът може да поиска държавата да възстанови 2 млн. лв. ДДС. Фирми крият пари от данъчните и като дават или вземат заеми от свои офшорки. Опитът на данъчните показва, че тези, които правят подобни сделки, за всеки случай се презастраховали, като правят фиктивните препродажби през фирми, регистрирани на името на безимотни. Тях пък ги зарибявали по два начина. Единият - 20 лв. на ръка с лъжливия мотив “аз съм от социалното, правим списък за помощи”. Доверчиви бедни хора сами дават личните си данни и дори личните си карти на мнимите социални. Вторият вариант- срещу 1000 лв. социално слаби и безимотнисе съгласяват личните им данни да бъдат използвани за регистрация на фирма. Когато данъчните разплетат измамата, стигат до човек, от когото няма какво да се вземе.

"Като разбием схема и се задържат бушоните, до 2-3 седмици се организира нова", признават инспектори. Те са се натъквали дори на обяви в интернет, според които срещу определена сума се предлага осигуряваване на “счетоводители, юристи и социално слаби, които пестят ДДС”. Данъчните са категорични, че вече има специализирани фирми, които набират”бушони” и пълния арсенал за данъчна измама. Нова тенденция при схемите е, че вече не се използват фирми- еднолични търговци, а ООД, защото при тях отговорността на собствениците е ограничена. По данни на приходната агенция всяка 3-та фирма от над 250 000, регистрирани по ДДС, не е на посочения от самата нея адрес. Данъчните отчитат и ръст в транснационалните измами. Разминаването на това, което нашите фирми декларират пред тях, и задължителните ВИЕС - декларации, попълвани от всеки за сделки с чужбина, е над 480 млн. лв. на тримесечие. Общите загуби от всички данъчни измами експертите изчисляват на близо 1 милиард за година. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5347 |13.03.2011 Европейски фирми позлатяват наши инженери и лекари . 13| 5242 |11.02.2011 МВР погва фирми, вносителки на захар? . 5| 5620 |03.02.2011 "Играчите" погнаха фирми, точили ДДС . 6| 4902 |27.01.2011 Врачански фирми цакат НАП с близо 350 милиона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads