Реклама / Ads
8| 6037 |26.02.2014 НОВИНИ

Нова кръв в Украйна

.
Най-малко един човек загина при нови сблъсъци в Украйна, предаде РИА Новости. Днес в столицата на автономната република Симферопол започнаха безредици. Два митинга имаше днес пред парламента на Крим. Местните татари, които подкрепят новата власт в Киев, викаха "Аллах акбар" и "Крим не е Русия".
 

В отговор на демонстрацията на мюсюлманите проруско настроени жители на полуострова скандираха "Крим е наш" и "Русия". Сблъсъците прераснаха в масов бой, замерване с камъни, бутилки и пиратки. Съобщава се най-малко една жертва и няколко пострадали.

Виктор Янукович не е арестуван в Крим, за да не се дестабилизира ситуацията, каза пред журналисти в Киев изпълняващият длъжността вътрешен министър на Украйна Арсен Аваков, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той е поръчал на милицията и на силовите структури да не провокират конфликти с местното население. Аваков каза, че в момента в Крим работи група пратеници на Върховната Рада и че "всичко ще се решава чрез диалог". Той призова всички сили на МВР да не допуснат сблъсъци на "проруските сили с евроинтеграционните сили и групите на кримско-татарския народ". "Именно по тази причина ние решихме да не реагираме твърдо по отношение на Янукович, за да не дестабилизираме ситуацията и да не дадем повод на съседна държава", подчерта Аваков.

ИТАР-ТАСС припомня обаче, че по време на краткото работно посещение на Аваков и на и.д. шефа на украинската служба за сигурност Валентин Наливайченко на 24 февруари в Крим двамата заявиха, че не знаят местонахождението на Янукович. Всички участници в "самоотбраната на Майдана" трябва да предадат оръжието и да снемат маските си, съобщи зам.-министърът на вътрешните работи на Украйна Николай Величкович на пресконференция в Киев. Решението е било прието във вторник, уточни той, цитиран от ИТАР-ТАСС. Отрядите на различните групировки продължават да набират доброволци в сградата на Киевската градска администрация, както и в други сгради на главната улица "Крешчатик". "Участниците в самоотбраната" крият лицата си и са въоръжени с бухалки, тояги и ножове. Такива патрули дежурят пред всяко административно учреждение, циркулират из центъра на града и извършват проверки, добавя ИТАР-ТАСС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5159 |26.02.2014 Стефка Костадинова след Сочи: Като гледам Витоша ми се плаче . 42| 7362 |26.02.2014 Вдигнаха по тревога Червената армия по границата с Украйна . 13| 6535 |26.02.2014 К. Нинова разясни промените в Кодекса на труда . 63| 13960 |24.02.2014 Коритаров: Русия може да смачка Украйна, ако пожелае

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads