Реклама / Ads
7| 8590 |13.09.2009 НОВИНИ

Нова мода: пренасяш дрога – връщаш кредит

.
Нова мода се забелязва от началото на кризата в някои райони на България: пренасяш дрога, за да си покриеш заемите. Закъсали длъжници на банките се захващат с опасни дейности, за да си обслужват кредитите към финансовите институции.
 

Все по-често полицията се натъква на подобни случаи в различни селища на страната. В Гоце Делчев, например, в последно време 10-12 души са били спипани да пренасят наркотици и са дадени на съд. Това са хора без криминално минало, които за първи път си имат работа с полиция и следствие, съобщиха за Frognews.bg юристи. Подобно било положението и в Петрич, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Драгоман и др. Дрогата най-често е откривана в най-обикновени пазарски чанти или ранички.

Най-често закъсали българи се хващали да пренесат „багаж” за близки в Гърция, Турция или други европейски страни. Пътували с автобуси и влак.

В поминък пък се превърнало и отглеждането на канабис. Вече никой не се изненадва от баби и дядовци, които си помагат с нещо към пенсийката, отглеждайки „случайни” култури. Оказва се, че в повечето случаи те са принудени да правят това заради децата си, които имат финансови затруднения.

Друг способ е да направиш услуга като закараш кола на познат до определено място. Става дума за автомобили, които уж са на ремонт в сервиз и услугата се състои в това да я откараш на посочено лице. Нищо работа, но превозвачът не знае, че в колата има тайници за дрога. Хванат ли го – изгаря. Нерядко на тази въдица се хващали и студенти.

Бивши военни и полицаи пък си докарват странични доходи като охраняват превози от граница до граница. Запасните чинове са предпочитани, защото са дисциплинирани, пазят тайна и знаят правилата за транспортиране. Използват ги най-често за придружаване на контрабандни цигари и алкохол. Някои от тях са включени дори в международен трафик. Докарват си по 4-5 хиляди евро на месец. В Испания и Италия вече няколко пъти са залавяни наши ексвоенни и експолицаи, осъществяващи нелегален трафик. Някои от тях се оказали дори членове на международни полицейски организации и синдикати.

В Пловдив, София, Бургас и други градове пък финансови фирми, които отпускат заеми с високи лихви принуждават длъжниците да пътуват дори в далечни страни със самолет. Обясняват им че трябва да пренесат някакви ценни лекарства или документи. Във Флорида, САЩ, вече са осъдени двама софиянци, които извършвали подобни „услуги”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4946 |11.03.2009 Интернет доставчици, замесени в трафик с дрога . 2| 5103 |09.05.2008 Актавис произвежда синтетична дрога? . 1| 4984 |21.02.2008 Съпартиец на Александър Томов хванат с дрога . 1| 5850 |18.01.2008 Просия, дрога и проституция не на филм, а наистина в бургаския социален дом

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads