Реклама / Ads
8| 4882 |19.07.2011 НОВИНИ

Нова порция критика в проектодоклада на ЕК

.
Мониторинговият механизъм върху правосъдието и вътрешните работи у нас може да приключи през юли идната година. Това става ясно от тазгодишния проектодоклад на Европейската комисия, който предстои да бъде одобрен и представен утре.
 

В него са включени серия констатации и препоръки, засягащи най-вече съдебната система, съобщава БНР.

През лятото на 2012-та година, точно 5 години след излизането на първия доклад по мониторинговия механизъм, ще бъде направена цялостна оценка на постигнатото в този период, от нея ще последва и предложение, пише Еврокомисията.
Условието е България и Румъния да изпълнят препоръките от тазгодишнте доклади и да преодолеят посочените в тях слабости.

Докладът за България гласи, че борбата с корупцията по върховете още не е дала нужните резултати, и че въпреки постоянните акции, по-добри резултати са нужни и срещу организираната престъпност.

За съдебната система е записано, че не полага нужните усилия да изпълни досегашните препоръки от Брюксел, и че подобряването на съдебната практика остава главно предизвикателство пред България.

Визирани са конкретно многото оправдателни присъди, висящи и забавени дела, пише и че системата работи само по сигнали за корупция, вместо да прояви повече активност.

Отчетността на съдебната система и невинаги прозрачните и професионално обосновани назначения на магистрати също са посочени като слабост.

Други такива са събирането на доказателства и защитата на свидетели. Комисията очаква повече от България и по отношение на конфликта на интереси и отнемането на незаконно придобито имущество.

ЕК дава и оценка на политиката на правителството, според която, кабинетът на Бойко Борисов е показал политическа воля са справяне с престъпността и корупцията, решителност и отговорност в осъществяването на реформите. Партньорите ни препоръчват на ГЕРБ да продължава по този път, да го следва и занапред, за да постигне резултати.

В неокончателният текст не съдържа коментар за борбата с корупцията по границите, а Шенгенското ни членство не е засегнато под никаква форма в проектодоклада.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5327 |24.06.2011 БСП пусна първата порция кметове . 15| 5713 |09.05.2011 Цв. Цветанов: Докладът на Европол не е критика, а анализ . 98| 8870 |26.01.2011 Поредна порция записи на флашка, Танов контрира . 24| 9180 |27.07.2010 Нова порция медии в империята на Кръстева и Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads