Реклама / Ads
4| 4004 |22.03.2017 НОВИНИ

Нова Република: Герджиков да каже до петък кой държи складовете за горива

.
Членовете на политическия съвет на Нова Рерублика Петър Славов и Мартин Димитров спечелиха делото срещу отказа на Министерството на финансите да съобщи кои фирми притежават данъчните складове за горива и какъв е капацитетът им. Върховният административен съд задължава министъра да разкрие информацията в 14-дневен срок.
 

„Ние обаче настояваме правителството да даде информацията още до петък. Лично Герджиков да се намеси и да кажат кои са собствениците на данъчни складове за горивата, за да знаят хората преди изборите кой е отговорен за скъпите бензин и дизел. Нека потвърдят или отхвърлят нашите съмнения, че може би не става дума за картел, а за монопол“, призова Мартин Димитров.

 

Според Нова Република именно концентрацията в собствеността на данъчните складове пречи на конкуренцията на пазара на горива и така българите плащат всяка година по 1 милиард повече за бензин и дизел. „Тази информация бе крита и от ГЕРБ, и от БСП, и от ДПС. Дори прокуратурата се намеси в защита на картела и призова да не ни бъде отговаряно. Ние обаче не се отказахме и днес постигнахме преломна победа в битката с картела“, допълни Петър Славов.

 

Трайчо Трайков припомни, че вече са минали пет години, откакто КЗК обяви, че има съмнение за картел на пазара на горива. „Пет милиарда лева са откраднати от всеки един от нас, защото плащаме по-скъпи бензин и дизел на картела. По 1 милиард лева всяка година! Там са парите за училища, там са парите за пътища, там са парите за социална политика“, каза Трайков. Политическият говорител на Нова Република обясни, че с по-скъпите горива българската икономика губи конкурентоспособност, а растежът е по-нисък. „Сега виждате на практика ползата от Нова Република. Виждате и разликата с всички останали – всички покровителстват кражбите, а ние постигаме резултати. Осъдихме Министерството на финансите и скоро всички ще знаем истината – има или няма монопол при складовете за горива и как точно правителствата на БСП, на ДПС, на ГЕРБ, заедно с КЗК, заедно с прокуратурата, бранят монополистите, а не хората“, продължи Трайков.

 

Радан Кънев каза, че целта на Нова Република е законът да бъде оръжие на слабия. Победата срещу картела при горивата е такъв пример. „Настояваме обаче и за търсене на отговорност и разследване, ако се окаже, че властта е съучаствала в кражбата на тези 5 милиарда. Кои министри са прикривали картела и монопола? Кои членове на КЗК са бездействали срещу картела и монопола? Кои политически сили са осигурявали чадъра? Отговор на последния въпрос имаме – това са ГЕРБ, БСП и ДПС – те управляваха в последните години“, каза още Кънев. Според Нова Република българите имат право да знаят тази информация преди изборите, за да могат да преценят кой ги е бранил от картела и кой го е прикривал.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3631 |22.03.2017 Герджиков към министрите: Бъдете квинтесенциални . 2| 4817 |21.03.2017 Нинова: Абсурдът със Северната тангента трябва да спре . 2| 3813 |21.03.2017 Борисов и Нинова ще бъдат в един ден в Благоевград . 7| 8295 |20.03.2017 ЦИК не спря нова свинщина на Пеевски под формата на книга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads