Реклама / Ads
19| 7713 |10.02.2017 НОВИНИ

”Нова република” ще прави операция ”Чисти ръце”

.
Провеждане на операция ”Чисти ръце” в съдебната система, МВР и службите, създаване на независима антикорупционна дирекция в прокуратурата, съкращаване на администрацията наполовина. Това са част от предложенията в предизборната програма на дясното обединение ”Нова Република”.
 
Документът е озаглавен "Програма за Нова Република", като беше представена само първата й част "Силна България", в която влизат сферите образование, администрация, околна среда, правосъдие, външна политика, отбрана и вътрешна сигурност.

От дясното обединение определиха борбата с корупцията, налагането на върховенството на закона и правосъдието като една от основните си задачи. От "Нова Република" предвиждат още в първите три месеца от мандата на следващия парламент да се създаде независима антикорупционна дирекция в прокуратурата, както и приемането на антикорупционно законодателство.

Програмата на дясното обединение предвижда провеждането на операция "Чисти ръце" в съдебната система, МВР и службите през първата година от мандата чрез подробни проверки на имуществото, финансите и зависимостите на всички ръководители на отдели и сектори. Предвижда се още въвеждане на процедура за проверка на всички нови кандидати за позиции в съда, прокуратурата и полицията за проверка на рисковете за зависимости и корупция.

"Нова Република" ще искат и отмяна на Закона за НСО като предлагат на службата да се възложат дейности по предотвратяване на тероризма. Като това става под надзора на ресорен заместник на главния прокурор.

От дясното обединение предлагат създаване на антикорупционна прокуратура по румънския модел, което обаче е свързано с промени в Конституцията. "Ще търсим единство на политическите сили за свикване на Велико народно събрание", се казва в документа.

Друго предложение на "Нова Република", свързано с реформата в обвинението, е главният прокурор да се определя от президента по предложение на ⅔ от депутатите от парламента. Сега това става от ВСС и с указ на президента. Във връзка с борбата с тероризма и корупцията от дясното обединение предлагат те да бъдат възложени на независими заместници на главния прокурор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3733 |10.02.2017 Орбан към Борисов: Направихме Европа безопасна . 8| 6626 |09.02.2017 Дончев: БСП се срамува от областните си управители . 2| 3957 |08.02.2017 Румънското правителство оцеля . 0| 3602 |08.02.2017 Румънското правителство оцеля след вота на недоверие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads