Реклама / Ads
0| 5320 |19.10.2016 НОВИНИ

Нова схема за измама с дебитни карти тече от около година

.
Крадци източват дебитните ни карти, докато пътуваме в градския транспорт или дори в асансьора. Схемата работела от около година, като атакува безконтактните карти.
 
Полезното за едни се оказва още по-полезно за други. В случая - крадците. Схемата е проста. Измамниците ползват модифицирани пос терминали, забележете -  законно регистрирани в чужбина. Други телефони. Дърпат дребни суми - до 20 лева, тъй като за тях не се изисква въвеждането на пин код.

„Както си пътувате в градския транспорт или в метрото, човек минава на по-близко разстояние до вашия портфейл, където се намира вашата банкова карта. Той има пос терминал и минавайки близко до вас, извършва транзакция и продължава нататък”, обяснява Камен Несторов, IT специалист.

 

Eдно отъркване на крадеца до вас в автобус и готово. Пътуването ви излиза солено. Дори и да получите есемес, сумата вече е изтеглена. И не само. Това може да се случи в асансьора или на опашка в мола. Данните сочат, че годишно така се крадат около 8 милиона лева.

 

В повечето случаи този вид престъпления остават неразкрити, тъй като жертвите не разбират за източената сума или не помнят за какво са я похарчили.

„Трудно е доказуемо дали е направена транзакцията с желанието на клиента или без”, смята Камен Несторов. Другият вид измама е в затворените помещения с банкомати, в които, за да влезем чекираме дебитните си карти.

 

„При банкомати в затворени помещения е възможно на входната врата, над самия четец да бъде монтиран мини скимер, който изчита информацията от вашата магнитна лента. И е възможно на самия банкомат да има мини камера, която да запише вашия пин”, обяснява IT специалистът. Прикриването на пин кода с ръка не е гаранция за нашата защита, тъй като не знаете под какъв ъгъл е поставена камерата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5083 |19.10.2016 Нинова: Споразумението с Канада ще е поредното национално предателство . 2| 4452 |18.10.2016 Нова анкетна комисия ще рови около АЕЦ ”Белене” . 0| 4026 |18.10.2016 Филип Попов: Управляващите взеха нищожно решение за нова ваканция . 1| 4241 |14.10.2016 Ген. Първанова рапортува: Заетостта в центровете за бежанци е 99%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads