Реклама / Ads
0| 4629 |01.10.2014 НОВИНИ

Нова схема: Търговия с гласове в храм

.
Поредна схема за купуване на вот беше разкрита, като този път става въпрос за търговия с гласове в храм.
 
Репортер на НТВ влезе под прикритие в една от най-големите евангелистки църкви у нас. Представяйки се за партиен функционер, той получи оферта за платена пропаганда по време на проповед. Пастори от цялата страна искат пари, за да склонят над 7000 вярващи да гласуват за определена партия. 

 

Най-напред екипът се свърза с Александър Тодоров, по прякор Сашо Хлебаря, известен в Самоков като старейшина на пасторите на протестантски църкви в ромските махали на Софийска област. Общински съветник е в Самоков.

 

Дни по-късно той осъществява среща с още шест добре облечени божи служители от различни църкви в ромски махали, обединени под шапката на евангелското движение. Предстои трета среща, този път в Перущица, където екипът е поканен, за да види как ще склонят вярващите да гласуват. 

 

Екипът дава на пастора напечатани няколко реда, които да повтори пред вярващите християни евангелисти, а именно: "В неделя сме на избори и Бог ще ни посочи правилния път, правилната партия, която ще ни даде по-добър живот. Радвайте се, вече знаем за кого да гласуваме! Гласувайте за нашата нова партия и ще ви се помогне! Дайте гласа си и ще ви се даде!”

 

Пасторът взима текста и обещава, като проповядва да се придържа към смисъла му. Така и прави. След проповедта се уговарят подробностите. Първо пасторите казват, че за услугата искат различни дарения за църквите, но накрая отварят дума и за пари – около 50 000 лева за осигуряване на над 7000 гласа в страната - общо около 140 църкви. На среща на другия ден в София Хлебаря уточнява, че иска парите на два пъти.

 

След като екипът се разкри пред Александър Тодоров, той отказа да коментира каквото и да било пред камерата и избяга. Отрече всичко казано преди това.

 

Право на отговор по НТВ поискаха групата "Християни на протест". Те изпратиха отворено писмо във връзка със схемата, която по думите им петни имиджа на евангелските църкви в страната: „Ние вярващите, обединени от мнозинството евангелски общности, изразяваме своята загриженост за излезлите сигнали в медиите за евангелски пастири, продаващи гласовете на църковните си общности за предстоящите избори. Осъждаме всякакви подобни действия и се разграничаваме категорично от тях, като заявяваме, че се надяваме виновните да бъдат наказани с пълната сила на закона”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4517 |28.09.2014 Нова жертва в катастрофа . 10| 5606 |28.09.2014 Нова група от 30 имигранти задържаха в столицата . 9| 4674 |27.09.2014 Георги Търновалийски: Реиндустриализацията в България може да бъде успешна . 1| 5631 |27.09.2014 Мария Габриел: Земеделците ни да се възползват от новата Обща селскостопанска политика на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads