Реклама / Ads
0| 5978 |14.04.2010 НОВИНИ

Нова схема за заплащане, край на злоупотребите с болнични

.
Христина Митрева
Нова схема за плащане на болничните предлага Националният осигурителен институт (НОИ). Промените се налагат в отговор на зачестилите злоупотреби напоследък.
 

През първото тримесечие на 2010 г. 160 хиляди души повече са ползвали болнични в сравнение със същия период на миналата година, съобщи на пресконференция управителят на НОИ Христина Митрева.

По думите й за този период не е била обявена грипна епидемия и вероятно става въпрос за злоупотреби.

Това дава основание за въвеждането на нова схема за плащане на парите по болест - първият ден болнични да не се плаща, във втория и третия 80 % от възнаграждението да плаща работодателят, а в от четвъртия ден НОИ да плаща обезщетение в размер на 80 % от осигурителния доход.

Новата схема на практика коригира една от най-дискутираните антикризисни мерки на кабинета. 60-тата мярка беше добавена в последния момент по настояване на финансовия министър Симеон Дянков. Мярката предвижда първият и вторият ден да се заплащат от работодателя, съответно на 100 и 60%, третият да не се плаща, а плащанията от четвъртия натам да поеме НОИ.

В момента първият ден от болничните се изплаща изцяло от работодателя. След него, болничните в размер на 80% от осигурителния доход, са за сметка на института.

С прилагането на новата мярка се очаква разходите на НОИ да бъдат намалени с не по-малко от 50 милиона лева.

Премахване на тавана на обезщетението за безработица, отлагане на увеличението на добавката към пенсиите на за възрастните хора над 75 години, както и тази за овдовял съпруг или съпруга, са сред другите мерки, които предлага института.

Митрева обяви още, че служители на института са отпуснали противозаконно, срещу фалшиви документи, 34 пенсии по над 500 лв. за първа и втора категория труд.

Случаите са дадени на прокуратурата и предстои налагането на дисциплинарни и имуществени наказания на злоупотребилите, допълни тя.

Очаква се в края на годината дефицитът в НОИ да e 140 милиона лева, заради несъбрани приходи.

Надзорният съвет на НОИ ще обсъди новата антикризисна мярка в петък, за да подготви предложения за законодателни промени, които да бъдат внесени в правителството и парламента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6350 |03.02.2010 В. Симеонов: Има парична схема за осигуряване лоялност на депутати . 3| 5115 |16.09.2009 Схема в АЕЦ Белене източила 1 млн. лева . 54| 5095 |21.02.2009 Схемата у нас: корупция-партийна подялба-висок пост-пак подялба . 24| 5560 |02.08.2008 Дойче веле разкри схема за „печелене" на европрограми, Н. Василев се сърди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads