Реклама / Ads
15| 3925 |23.04.2021 НОВИНИ

Новата дъвка в устата на ГЕРБ - мажоритарният вот

.
Източник: БГНЕС
Темата за мажоритарния вот вече дни наред е повод за остри критики от страна на ГЕРБ към формацията ”Има такъв народ”. Това бе напълно очаквано - Борисовите депутати решиха да стрелят по въпроса заради инициирания преди години референдум, в който това бе основна точка и сегашният отказ на ИТН да го приеме като промяна в Изборния кодекс. Сиреч - партията на Слави Трифонов е непоследователна, за разлика от ГЕРБ.
 

"Ще говоря простичко, за да ме разберете. Да, инициирахме референдум. Да, беше успешен. Да, парламентът му разказа играта и сега се прави на луд, че нищо от това не се е случило. Да, създадохме партия "Има такъв народ" с цел да се въведе мажоритарна избирателна система в два тура, намаляване на партийната субсидия, електронно гласуване, намаляване броя на депутатите наполовина. Искаме хората да избират пряко полицейските си началници. Но за някои неща трябва да ги попитаме, защото онова нещо вашия президент ги спря в КС. Знаете, че няма да правим коалиция с партии на статуквото. Знаете колко са техните гласове и колко са нашите. Знаете, че "Да България" са против мажоритарната избирателна система. Кротичко, лесничко ще ви го обясня. Следват два варианта, с които вие сте безкрайно наясно", заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ" от парламентарната трибуна.

 

Според него парламентът или ще приключи с предсрочни избори, или ще има дълъг живот. Вероятността за предсрочни избори обаче е голяма, заяви Тошко Йорданов, като посочи, че до дни ще стане ясно какво планират да правят от "Има такъв народ", след като получат мандата. Загатна обаче, че по всяка вероятност правителство няма да се прави.

 

Йорданов заяви, че има твърде много неща, които не могат да бъдат направени наведнъж. Едно от тях например е преброяването на населението.

 

"Да, ние спечелихме второто място. Имаше страх, натиск, фалшификации. Не сме минали през честни избори. Ако се отиде на предсрочни избори, трябва да има поправен Изборен кодекс, така че вотът да е максимално честен. Говорим за промяна в изборната система, ако този парламент има дълъг живот. Затова ще запишем, че следващите редовни избори ще са такива. Но ако има предсрочни избори, ние не можем да си позволим да работим по този смотан и вреден закон и вие да си кьоцате тука в парламента, както искате. Глупости са това, че има отказ от мажоритарна система. Правете го, но няма нужда", посочи още Тошко Йорданов.

 

"Всичко разбрахме, господин Йорданов. Разбрахме, че сте лъгали през цялото време. Кога точно очаквате да има редовни парламентарни избори? До 2030 г. дали ще има, та да въведете мажоритарната система и до тогава ли ще кретате на тази струна? Правителство не се прави, за да се радваме тука ние, а да има кой да управлява в тежка ситуация. Ни за наш, ни за ваш кеф, а заради българите, които са ви гласували отговорност. Трябва да направите правителство и да си изпълните ангажиментите към хората", отвърна Биков.

 

След него на трибуната се качи интересен депутат - Росица Кирова, която съвсем наскоро бе част от "Има такъв народ" като координатор на формацията във Видин. После обаче се появи в джипката на Борисов, бързо бе изключена, а след това стана ясно, че оглавява листите на ГЕРБ. Кирова заяви, че излиза на тази трибуна с горчивина, защото разбрала, че Трифоновата формация нямала чисти намерения.

 

"Имахте достатъчно време да подготвите закон да мажоритарен избор и достатъчно време с ясното съзнание на хора, дошли да влязат във властта. Интересно ми е защо трябва да подлагаме днес на дебат въпросът трябва ли или не да има нова изборна система при положение, че по този въпрос са се произнесли българските граждани", отсече Кирова.

 

След нея пък на трибуната застана бившият министър на туризма - Николина Ангелкова. От ГЕРБ чухме познатите опорки - мантрата "Стабилност", отговорността, която ИТН трябвало да поемат по примера на ГЕРБ, да съставят кабинет и да спрат с обещанията, а да минат към действия. Не пропуснаха да се хванат и за темата с шоуто в парламента и сценаристите, станали депутати. Лесно било да се пишат сценарий, но трудно било да се носи отговорност. Такива неща.

 

"Това, което разбрах от изказването на Йорданов, освен цинизма и обидите, които не отиват на един народен представител, защото ние не сме шоу, е какво вие не може да направите и само едни голи оправдания. Имахте цялото време, за да може да уважите волята на суверена, който ви е дал доверие. Ще получите мандата и ще трябва да носите отговорност. Затова сте тук. Лесно е да се пише сценарий, но вие трябва да носите отговорност. Това е трудно”, посочи Ангелкова.

 

Отвърна на репликите Тошко Йорданов.

 

"Евала за самочувствието, господин Биков. Точно вие да говорите за лъжа... Трогателно е как ни навивате за правителство. Знаете, че стабилно правителство има при стабилно мнозинство в зала. Другият цирк е правителство на малцинството с патерички, бастунчета... грозна работа. Споко, до няколко дни ще разберете. Искам да кажа - мерси, че Росица Кирова не е в нашата парламентарна група, а в групата на ГЕРБ. Имате човек, който според колегите от "Биволъ" е съдружник на Косовски наркобос. Честито, хора, да ви е жива и здрава. Не съм говорил с цинизми. Ако не сте разбрали, значи не съм говорил простичко. Колкото до сценаристите - госпожо Ангелкова, добре дошли сте при нас. Имаме нужда от сценаристи, благодаря".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4077 |18.04.2021 Връщат НОЩ. Проф. Ангелов напада злобно: От новата власт не познават законите и са некомпетентни . 29| 6132 |16.04.2021 Любен Дилов-син лансира новата опорка на ГЕРБ, с която се атакува партията на Слави Трифонов . 15| 4387 |15.04.2021 Дайнов: Новата власт да изтръгне България от ръцете на “разбойниците” . 7| 3180 |14.04.2021 Новата власт няма как да мине без дълг за милиарди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads