Реклама / Ads
3| 3912 |10.03.2011

МЗ с нови инструкции за линейките

.
Нови инструкции за организацията на спешната помощ в страната бяха издадени от Министерство на здравеопазването. Целта е да се подобри лечението на пациентите, изтъкват от там.

С новите правила линейките трябва да транспортират пациентите до най-близкото лечебно заведение, в което може да им се окаже нужната медицинска помощ без значение на територията на коя област се намира то.

Досега те се откарваха до най-близката болница на територията на съответната област. Тя обаче не винаги беше най-близкото лечебно заведение, в което могат да получат нужната помощ, припомнят от здравното ведомство.С промените се прекратява и практиката да се прехвърлят пациенти от една линейка в друга, когато се превозват на далечни разстояния. Досега на редица места те се предаваха от една линейка в друга на границата на територията на два филиала. Занапред обаче Спешна помощ ще трябва да ги откара с един и същ реанимобил до нужното лечебно заведение без значение къде се намира то. Във филиалите, където има един медицински екип, веднага ще се осигурява резервен от съседните центрове.

Смяна на санитарните автомобили, които превозват пациентите, ще се допуска само, ако има нужда от осигуряването на линейка с по-висока степен на оборудване или медицински екип с по-висока квалификация, уточняват от МЗ.В тези случаи смяната ще се осъществява по възможно най-бързия начин, без да се променя избрания най-кратък маршрут за транспортиране на пациента. При пристигането на линейката лекарите ще са длъжни да искат и информираното съгласие на пациента или негов законен представител.

В случай, че лечебното заведение, в което е откаран пациентът не може да му окаже нужната помощ поради липсата на квалифициран персонал или апаратура, веднага трябва да се направи първична реанимация на болния и междувременно да се осъществи връзка с националния консултант по съответната медицинска дисциплина.Ако някое лечебно заведение откаже да приеме спешен пациент, ще трябва да даде писмени обяснения за причините. По закон нито едно лечебно заведение няма право да отказва оказването на спешна помощ. Въвеждането на новите правила ще се инспектира от Регионалните здравни инспекции. Ако те не се прилагат, контролните органи ще налагат и съответните санкции.

В момента МЗ подготвя концепция за цялостна промяна на Спешната помощ в страната. В нея се предвижда създаването на нова организация на транспорта и медицинските грижи при животозастрашаващи състояния за хората. Част от програмата ще е изработването на нова карта за разпределението на територията, която обслужват спешните центрове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Очакват нови обвинения, свързани с "Медузите" 8| 4686 |10.03.2011 . Новите данъци стреснаха софиянци 24| 5027 |09.03.2011 . Установиха неефикасно изразходване на средства за онколечение 3| 4555 |07.03.2011 . Метла за наши мисии в чужбина, откриват нови 33| 5024 |04.03.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО