Реклама / Ads
13| 6641 |24.10.2011 НОВИНИ

Нови правила в кадруването искат магистрати

.
Съюзът на съдиите в България призова в понеделник Висшият съдебен съвет (ВСС) да приеме по-ясни правила и повече прозрачност при конкурсите за назначаване и повишаване на магистрати с цел да се взимат "обективни и справедливи решения".
 

 

Съдиите настояват конкурсите за свободните бройки да бъдат обявявани според нужната за мястото специализация. В момента ВСС може да назначава съдии от гражданските отделения в наказателните и обратното. Това доведе и до назначения, които предизвикаха скандали в съдебната система. Най-големият от тях бе издигането на Георги Колев до председател на Върховния административен съд. Изборът на ВСС бе остро разкритикуван, защото Колев е завършил правния факултет в Академия на МВР и нямаше нито един ден като административен съдия, преди да заеме поста.

 

Въпросът за конкурсите и необходимостта да бъдат обвързани със специализацията на магистратите бе повдигнат през лятото от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев. Той настоя ВСС да приеме правила в тази посока, но му бе отговорено, че няма такова изискване в закона.

 

В отвореното си писмо ССБ напомнят на съдебния съвет, че законът също така не забранява да се обявяват свободните бройки по материя. Според съдиите обявяването на свободните длъжности по материя е "гаранция за това, че конкурсната процедура ще се проведе справедливо и разумно".

 

"Така се създават условия за предвидимост на процеса и за равнопоставеност на отделните участници в процедурата за повишаване. Не на последно място, това е и предпоставка за повишаване на качеството на правосъдието", заявяват от организацията.

 

От ССБ настояват в изпитната част от конкурсите за преместване и повишение изпитните комисии да обсъждат с кандидатите пет гледани от тях дела, избрани на случаен принцип. Сега изпитните комисии дават на кандидатите да решават казуси.


Съдийският съюз настоява още ВСС да приеме задължителни правила и за оценяването на кандидатите за свободните съдийски щатове. Организацията предлага да се прави и преценка за необходимостта от преместването на съответните кандидати. "Защото при равни резултати от атестирането анализът на субективните причини от личен, семеен или здравословен характер ще има важно значение за крайния резултат", твърдят в писмото си от Съюза на съдиите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5241 |24.10.2011 Вотът в Пловдив опорочен, ще искат касиране на изборите? . 15| 6424 |14.10.2011 Цачева: Взривът е дело на хора, които не искат България да изглежда добре . 16| 5348 |04.10.2011 Лекари не искат “Биг Брадър” в операционните . 87| 17181 |01.10.2011 Премиерът Бойко Борисов: Искат да ни върнат във времето – да се бият по улиците, а държавата да е в състоянието, в което я взех

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads