Реклама / Ads
4| 5107 |27.09.2013 НОВИНИ

Нови правила за летене с военна техника

.
Ангел Найденов, министър на отбраната Източник: Булфото
Приемат нови правила за летене с военни вертолети и самолети извън нуждите на Министерството на отбраната, след като стана ясно, че предишната власт е ползвала военната техника за цивилни цели.
 

„До 30 септември работна група, която подготвя промените за условията за използването на военните въздухоплавателни средства, трябва да приключи работа”, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов.

В края на юни при обсъждането на доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2012-а Найденов отчете, че за нуждите на Министерския съвет са изпълнени 25 полета с военна техника, пише „Монитор”. Тогава Найденов обясни, че не е намерил нито един документ, който да позволява полети с протоколна цел.

По закон военната техника може да се използва само в случаи на пожари бедствия, медицинска евакуация, превоз на органи за трансплантация. От началото на годината армията е участвала в гасенето на 26 пожара, при 6 от които са използвани военни вертолети. Случаите на медицинска евакуация са били 4, а 2 пъти техниката е използвана в спасителни акции.

Найденов отчете, че за 100 дни начело на МО са предотвратени съкращенията на близо 800 служители, заложени от ГЕРБ. Той отхвърли обвиненията, че във ведомството има политическа чистка. „Хората, които са преназначени или освободени в министерството и изпълнителната агенция, са 7. От юли до декември 2009 г. са били освободени 38 служители. Това е сравнението”, каза още военният министър.

Той коментира и отказа на кабинета да отпусне 35 млн. лв. за погасяване на дълговете на ВМА, чийто принципал е министерството. „Вече не съм сигурен, че могат да бъдат намерени тези 35 млн. лв.”, призна Найденов, но очерта още два варианта. Единият е за 7 мнл. лв., които биха осигурили работата на болницата за месец. Вторият пък е на стойност до 10 млн. лв., с които да започне погасяване на дълговете.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4972 |26.09.2013 Румъния ще умъртвява бездомните кучета, които никой не осинови 2 седмици . 2| 5068 |20.09.2013 Моряците от кокаиновия кораб бачкат на черно . 14| 4980 |16.09.2013 Министър Стоянович: Хората на духа държат нацията изправена . 29| 4913 |15.09.2013 Граждански сдружения искат законови промени, за да участват в политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads