Реклама / Ads
28| 5202 |20.07.2013 НОВИНИ

Новият дълг от 1 млрд. лв няма да бъде изхарчен до края на годината

.
Петър Чобанов
Засега няма окончателно решение за отпадането или оставането на данъка върху лихвите по срочните депозити. Ще се търси ресурс за коледни добавки, а въпросът за минималната работна заплата ще бъде решен окончателно в Националния съвет за тристранно сътрудничество.
 

Засега в актуализацията на Бюджет 2013 г. няма предвидено увеличение на минималната работна заплата и не е заложена сума за коледни добавки на пенсионерите, заяви в „Седмицата" на Дарик радио финансовият министър Петър Чобанов. Актуализацията на Бюджет 2013 г., в която е предвидено поемането на нов дълг, ще бъде гласувана на извънредно заседание на кабинета в понеделник. Според Чобанов след това законът ще бъде внесен в парламента, като целта е да се приеме възможно най-бързо.

Новият дълг от 1 млрд. лева няма да бъде изхарчен до края на годината, а цели да осигури буфер в Бюджет 2013 г. , категоричен е Петър Чобанов. По думите му трябва да е сигурно, че в началото на следващата година няма да се търси дълг „на пожар". „Никой не казва, че и старото правителство нямаше да вземе нов дълг. Тази възможност е планирана в бюджета още от тях", коментира Чобанов. „Нивото на дълг на България е достатъчно ниско, за да може да си позволим заем, който така или иначе е бил предвиден в плановете, ако имаме предвид в записаното и в момента в Бюджет 2013 г. Това означава, че потенциалната задлъжнялост на икономиката не става повече от предвиденото 14,6 млрд. лева", каза Чобанов. Той припомни, че догодина също имаме плащания по външния дълг и е важно да се осигури ресурс сега, за да не се натоварва в първите месеци на 2014 г. фискалният резерв.
 

Към момента правителството няма намерение да търси новия заем от Международния валутен фонд. Въпреки това не трябва да се продължава негативното отношение към фонда, което имаше при предишното правителство. Чобанов цитира потвърдения рейтинг от агенция „Фич" и припомни, че предишният финансов министър Симеон Дянков е прекратил договора с нея. „Фич" знаеше, че ще актуализираме бюджета и не видя нищо драматично в това, допълни Чобанов. „Ние няма да вземем дълг, за да правим разточителна програма", обеща Петър Чобанов.

 

Според финансовия министър Петър Чобанов в актуализацията на бюджета не е предвидено увеличение на минималната работна заплата. По изчисления, ако се увеличи минималната работна заплата с 30 лева от 1 октомври, това ще донесе на хазната 5 млн. лева. „Тристранният съвет трябва да реши", категоричен бе Чобанов, като не отрече изцяло възможността да има увеличение.

По отношение на коледните добавки за пенсионерите също няма предвидени пари при актуализацията на бюджета, но самият Петър Чобанов смята, че при добро оптимизиране на разходите и намиране на ресурс трябва да се дадат пари на пенсионерите. „Аз също се грижа за пенсионер и знам какво им е положението. От чисто човешки план смятам, че трябва да има коледни добавки", каза Чобанов.

 

86 млн. лева ще се появят и в приходната, и в разходната част на Бюджет 2013 г. В приходите ще дойдат от търговията с въглеродни емисии, като сметката е направена от МОСВ. В същото време в разходната част ще бъдат реализирани заради промените в Закона за енергетиката за зелената добавка. По този начин ще се плати част от цената за тока, обясни Чобанов.

 

Финансовият министър обясни, че има много недофинансирани дейности, недобре планирани разходи, както и пера, които изобщо не са планирани в Бюджет 2013 г. 40 млн. лева ще бъдат отпуснати на социалното министерство, за да се осигурят пари за уязвимите групи.

Някои инвестиционни разходи трябва да бъдат направени за болници, които са в изключително лошо състояние, категоричен е Чобанов. Той даде пример с болница за деца - астматици, където има мухъл по стените.

Служебното правителство е поело ангажимент за субсидия от 11 млн. лева за земеделските производители и в момента тече процедура по нотификация. „Това са национални плащания. Вече са обещани, няма как да не ги направим. Те обаче не са бюджетирани", каза още Петър Чобанов. За пореден път Чобанов припомни, че има сериозни задължения на военното министерство, най-вече по линия на Военномедицинска академия, както и в МВР. Има и много други недофинансирани системи, но всяко министерство оптимизира разходите си и търси резерви, за да може да се справи. Чобанов даде пример със Селскостопанската академия, където има пари за заплати само до септември. Финансовият министър изрази надежда, че ще се намерят пари в земеделското министерство, за да се справи със ситуацията.

 

Засега няма окончателно решение за отпадането или оставането на данъка върху лихвите по срочните депозити, обясни Петър Чобанов. Неговата лична позиция е, че данъкът може да отпадне, но това трябва да се реши окончателно, когато се правят разчетите за Бюджет 2014 г.

По думите му в момента се работи по възможността при единната сметка да се избира кое задължение да бъде платено първо, а не както е в момента - най-старото, като изключение правят само здравните вноски.

Чобанов бе категоричен, че догодина няма да се вдигат данъци.

 

Изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов има кредит на доверие, заяви Петър Чобанов, като бе категоричен, че към момента няма да се търси промяна на върха на приходната администрация. Финансовият министър допълни, че Бойко Атанасов има много добри идеи за подобряване на събираемостта и те не минават през натиск върху бизнеса, което е изключително важно. Конкурсът за нов шеф на Агенция „Митници" ще бъде обявен, когато има яснота около здравословното състояние на Ваньо Танов. Чобанов обясни, че това не е трудовоправен въпрос, а „чисто човешко отношение".

 

В момента се работи по въвеждането на данък „офшорка". „Имаме намерението да приложим този данък, но все още се работи по него, защото това би оскъпило продукцията на фирми, регистрирани в офшорни зони", смята Петър Чобанов. Вече има информация за офшорните зони, но тя е данъчна тайна. В момента не може да бъде оповестена.

„При офшорните фирми - трябва да е ясно кой стои зад тези капитали и какъв е източникът на тези капитали", категоричен е Чобанов. Така той отговори на въпроса дали подкрепя забраната офшорни фирми да участват в собствеността на пенсионни фондове и банки. Чобанов бе категоричен, че когато е одобрявал сделката за „Доверие" през 2009 г., когато е придобита от „Виена иншурънс груп", е било ясно кой е собственикът, въпреки че собствеността е придобита през офшорна компания. По отношение на настоящата възможност за продажбата на „Доверие" на „Юнайтед Кепитъл" - това е работа на Комисията за финансов надзор, допълни Чобанов. Той бе категоричен, че няма да се меси в работата на регулатора, тъй като знае какво е финансовият министър „да ти се меси в работата". Чобанов припомни, че когато той е оглавявал КФН, Симеон Дянков е намалил бюджета на комисията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 5705 |19.07.2013 Владимир Писанчев е новият шеф на ДАНС . 25| 4937 |17.07.2013 Цв. Йовчев пред ВВС: По-дълги протести, по-голяма вероятност от насилие . 85| 6437 |15.07.2013 А. Тодоров: Новият областен на София е бивш застраховател на ВИС-2 . 14| 5629 |10.07.2013 Румяна Тодорова е новият шеф на НЗОК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads