Реклама / Ads
5| 5055 |22.02.2020 НОВИНИ

Новият план на Царево включва 835 декара за застрояване в “Странджа”

.
Източник: БГНЕС
Общественото обсъждане за устройствения план на община Царево е обявено за 23 март. След тази дата гражданите ще могат да защитават правата си само чрез съда и то обжалвайки единствено решението за екологична оценка, съобщават от инициативата ”Зелени закони”.
 

В България в момента текат обсъждания на нови общи устройствени планове (ОУП) на редица общини, но един от тях привлича най-голям интерес. От 22 години Община Царево се опитва чрез общия устройствен план да застрои най-южната част от българското Черноморие, отнемайки територии от природен парк “Странджа”. Сагата през тези две десетилетия включва промяна в закони, фалшиви документи, масови протести в София, решения на върховния съд, спасяване на природния парк от цялостно заличаване, намеса на Европейската комисия…

 

След всичко това е изработен проект за нов общ устройствен план. От няколко дни той е публикуван за обществени консултации за прилагането му и за доклада за екологична оценка със срок за становища 16 март.

 

Новият общ устройствен план на Царево включва застрояване на нови 835 декара в парк “Странджа”. От тях 678 декара са по морския бряг на Ахтопол, Резово, Синеморец и Варвара.

 

Общите устройствени планове (ОУП) на цели общини са единственият инструмент за планиране на територията. Предвижданията на ОУП са задължителни при изготвянето на подробните устройствени планове (ПУП) – планове за конкретни проекти и строежи.

 

Законът за устройство на територията бе променен през 2012 г. и бе разрешено с новите ОУП да не се отразяват нереализирани досега - макар и одобрени в миналото - подробни устройствени планове, ако за това има екологични причини или причини свързани с човешкото здраве.

 

Така, теоретично, общината може да прецени, че досегашните зони за урбанизация са достатъчни и да не предвижда разширяването на площите за строителство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4253 |21.02.2020 Планирани прекъсвания за Западна България за периода 24-28.02.2020 . 1| 4283 |20.02.2020 Експерт: Закъсняваме с плана ”Енергетика и климат”, а съседите ни вече кандидатстват за европари . 3| 6698 |19.02.2020 Овчар откри телата на бащата и сина, загубили се в Стара планина . 2| 4188 |19.02.2020 Проданов: Нищо не сочи, че катастрофата с Арабаджиеви е планирана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads