Реклама / Ads
0| 4082 |24.11.2017 НОВИНИ

Новият президент на Зимбабве щял да бори корупцията и бедността

.
Емерсън Мнангагва
Новият президент на Зимбабве Емерсън Мнангагва обеща днес да създаде работни места, да намали бедността и да се бори с корупцията, предаде Франс прес и БНТ.
 

"Ще създаваме работни места за нашата младеж и ще намалим бедността на цялото население", заяви Мнангагва в първата си реч след встъпването си в длъжност като държавен глава. Той каза също, че корупционните практики трябва да се прекратят незабавно.

 

Новият президент обеща догодина да свика демократични избори, както е планирано, и заяви, че страната се обновява след 37-годишното управление на предшественика му Робърт Мугабе, посочва Асошиейтед прес.

 

Мнангагва призова Зимбабве да надмогне порочните политики от близкото минало.

"Не бива да изпускаме тази възможност. Не бива да оставаме заложници на миналото си", призова той и отдаде дължимото на Мугабе на фона на хладни ръкопляскания от страна на множеството.

 

Мнангагва обеща също да възмезди белите фермери, чиито земи са били отнети при поземлената реформа при управлението на Мугабе, макар да изтъкна, че случилото се е необратимо. Той защитите реформата като нещо, което е било необходимо, отбелязвайки, че свързаните с нея политики и програми са били неизбежни.

 

При полагането на клетва днес Мнангагва каза, че поема властта с дълбоко смирение след изключителната поредица от събития, започнали с уволняването му от Мугабе от вицепрезидентския пост по-рано този месец.

 

Мугабе подаде оставка във вторник, подложен на огромен натиск от военните, управляващата партия и народа.

 

Бившият президент не присъства на днешната церемония по полагане на клетва. Висши представители на управляващата партия казаха, че той ще остане в Зимбабве с тяхното обещание да бъде в безопасност и да запази авторитета си на герой от борбата за независимост на Зимбабве - бивша британска колония.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3952 |23.11.2017 Емил Христов от ГЕРБ е новият зам.-председател на парламента . 0| 4152 |20.11.2017 Германският президент не иска избори, пробва да състави коалиция . 20| 8635 |20.11.2017 Президентът Радев: С правителството над масата си стискаме ръцете, а под масата се върши друго . 3| 4876 |17.11.2017 Цвета Караянчева е новият председател на НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads