Реклама / Ads
1| 4465 |12.11.2014 НОВИНИ

Новият шеф на образованието иска нови учебници до 2015 г.

.
Тодор Танев
Догодина да има нови учебници, след като до месец-два се направят нови учебни програми, така оптимистично се изказа днес новият министър на образованието и науката проф.Тодор Танев, цитиран от БНТ.
 

 

Нови учебници се чакат поне от 8 години насам, откогато е и идеята за нов Закон за училищното образование. Колко до спора колко да бъдат учебниците по един предмет – един или много, проф. Танев има своя идея- най-добре е те са два алтернативни.

 

Новият законопроект за училищното образование ще стъпи върху части от трите законопроекта, подготвяни досега – този на БСП, на ГЕРБ и на Тройната коалиция, каза днес новият просветен министър Тодор Танев. Той обаче смята първо да започне обиколки в страната, за да чуе какво точно искат българските училища. Смята, че бързи реформи не са нужни.

 

В същото време според министъра спешно трябва да има нови учебници, като, разбира се, се започне с пренаписване на учебните програми, без което те не могат да се случат.

 

"Аз се надявам,че до месец, два ще бъдат направени основите на една по-нова, по-модерна, като за 21-ви век, програмна система на обучението и след това догодина ще има новите учебници, тази година нищо не може да се направи повече", заяви Танев.

 

Относно броя на учебниците по един предмет - тема много дискутира през предишния мандат, министър Танев смята: "В никакъв случай аз не съм за това да има хиляда учебника, защото това първо разсейва хората и второ означава много повече пари и средства да отиват за нищо. Мисля, че можем да се концентрираме върху по-малък модел, примерно два алтернативни учебника, нещо такова".

 

Проф.Танев не одобрява идеята, залегнала в един от законопроектите за училищното образованието – четири годишните задължително на училище. Според него трябва да се намери средата между семейното възпитание и това, че отделни групи в обществото се нуждаят от задължително обхващане. Затова ще търси гъвкав модел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4774 |12.11.2014 Станишев обясни на Шулц за поискания му имунитет . 4| 4425 |12.11.2014 Цацаров поиска имунитета на Цветанов, Станишев, Сидеров и още 3-ма депутати . 60| 12013 |11.11.2014 Ген. Цанков за Фрог: Вербовани агенти искат сливане на военното и цивилно разузнаване . 1| 5096 |10.11.2014 Министър Танев: Никой не е по-висок от образованието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads