Реклама / Ads
2| 5392 |26.12.2009 НОВИНИ

Новините на 2009-та година

.
Скандали, жертви и безумия за поредна година напълниха новинарския бюлетин. Наред с това българинът си избра нови евродепутати и нов премиер, който от първия ден запретна ръкави и започна да лови вещици. Не се разминахме и с големи скандали - Красьо Черния, братя Юзеирови и село Гърмен с месеци държаха в напрежение цялата страна.
 

Frognews.bg
приключи 2008-ма година с последните си две новини – „ДСБ иска публично извинение от Сергей Станишев” и „Синът на Емил Кюлев е задържан заради незаконно притежаване на наркотици”. Това само по себе си подсказваше за интересните, на моменти кошмарни събития през идващата 2009-та година. Още на 4-ти януари българинът осъмна на студено заради тежката газова криза, предизвикана от спор между Русия и Украйна. Седмица по-късно чешки художник реши да смаже българския дух, изобразявайки страната ни като турска тоалетна на картата на Европа, което предизвика бурни реакции и възмущение. Ден по-късно студенти, еколози, фермери и футболни запалянковци излязоха на протест пред парламента. Както често става, отново се намериха хора, които опорочиха мирното шествие и така на 14-ти януари равносметката беше: 170 арестувани, 30 пострадали и никакъв ефект от протестните действия едва 2 седмици след новата година.

Проблемите още в началото на 2009-та като че ли нямаха край и с всеки ден положението ставаше все по-зле. Мнозина помнят датата 2-ри февруари, когато навръх петльовден еврокомисията ни оряза 140 млн. евро по САПАРД, Причините за поредната лоша новина бяха фирмите, регистрирани само за усвояване на средствата и липсата на адекватни последици за вече установени злоупотреби - обвинения и присъди. Български, а по-късно и гръцки фермери затвориха границата между двете страни, с което поставиха правителствата в напълно патова ситуация.

Така се почувства и Бойко Борисов в САЩ след изявлението си, в което нарече пенсионерите и ромите лош материал. „Каква е основата на населението в момента – 1 милион цигани, 700-800 хиляди турци, 2,5 милиона пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ. Пенсионерите с цялата си глупост ги води носталгията”. Признания дойдоха и от страна на министър Петър Димитров - „Кризата вече е тук и има много засегнати сектори”. Случайно или не след думите му дойде първата оставка – на Мария Мургина, шеф на НАП, след прокурорска проверка, установила нарушения в агенцията. Опозицията в парламента също не остана безучастна към случващото се и внесе 7-ми вот срещу управляващото мнозинство, отново неуспешен. Агонията на тройната коалиция продължаваше. С всеки изминал ден наближаваха изборите, които по предварителна информация променяха коренно политическата карта.

През 2009-та година България имаше тежката задача да изпрати свои евродепутати, както и да избере ново правителство. Битката между отделните политически сили започна още в началото на март, когато беше подхвърлена идеята двата вота да се състоят в един ден. След разгорещени спорове между политици, социолози и политолози в крайна сметка идеята не беше одобрена. За началото на тежката политическа битка подсказаха и вдясно. Националният съвет на СДС след 4-часови дебати пое подадената от Иван Костов ръка и прие на предстоящите избори с ДСБ да се състезават в един отбор в името на демокрацията и на десните избиратели. Полицаите на свой ред също напомниха за себе си с 4-ти национален протест, на който скъсаха своите пагони и ги хвърлиха в ковчег в знак на несъгласие с лошите условия, в които работят.

През 2009-та година българинът избра любимия си роман. С лекота „надпреварата” спечели „Под игото” на Иван Вазов. В духа на сюжета, който се развива през 19-ти век в село Гърмен няколко главни герои се опитаха да разиграят тетър, в който опасно намесиха етническия мир и появата на радикален ислямизъм. В крайна сметка добрият тон между религиите у нас се запази. След кратка политическа пауза бившият лидер на СДС Пламен Юруков хвърли бомба в синята идилия, която беше обзела и активисти, и симпатизанти. На 1-ви април Мартин Димитров беше обявен за нелегитимен председател на СДС. Успоредно със скандалите вдясно в парламента се появи нова група – „Ред, законност, справедливост”, която със скандални разкрития на корупционни практики бързо спечели почитатели и симпатизанти, които й помогнаха да се влезе в 41-вото Натродно събрание малко по-късно.

И ако за всички християтни Великден е един от най-светлите и семейни празници, то тази година в Хасково не бяха на това мнение заради астролога Емил Лещански. Седмици преди Възкресение Христово на 19-ти април, Лещански предсказа силен трус в Хасково в 4:00 ч сутринта. За радост апокалипсисът така и не дойде. Но ако наистинал Лещански е видял каквато и да е смъртна опасност, то случайно или не тя не закъсня. „Мексиканските власти алармираха, че свински грип сее масова опасност.
В страната на маите обявиха смъртта на 20 души от свински грип. Така неусетно изтече месец април, със сериозната заплаха от новия грип. Не това обаче тревожеше служителите в „Кремиковци”, които имаха далеч по-сериозен проблем – спирането на газа в комбината. На 16-ти май пък трякбва да отбележим, та дори и да похвалим гражданите в Поморие, 70% от които излязоха и гласуваха на провелия се референдум „за или против Бургас-Александруполис”. 98% от гласувалите поморийци заявиха пред света, че не искат покрай плажовете си тръби. Но еуфорията от успешния референдум бързо беше почернена от кошмара на Бакаджиците. Автобус „Чавдар” уби на място 17 души на Спасовден, празника на шофьорите. И както гласи народната мъдрост – никое зло не идва само, на първи юни в България беше регистриран първият случай на човешки грипен вирус от типа А (H1N1). Масовият стрес, който предизвика новината може би е сред факторите за ниската избирателна активност седмица по-късно на изборите за Европарламент. Очаквано ГЕРБ спечели най-много мандати – 5. Голямата изненада сервираха от НДСВ, които успяха да вкарат цели двама депутати в Европа. С това политическата битка през 2009 година едва започваше. Резултатите настървиха политическите играчи за още по-свирепа „война” през оставащия по-малко от един месец до парламентарния вот. В борбата се включиха известните дупнишки бизнесмени братя Галеви, които ако бяха спечелили място в пленарната зала, щяха да бъдат освободени от ареста заради депутатския имунитет, който беше и оснавната им цел. Бившите министри от кабинета „Станишев” започнаха отчаяни опити, за да омиротворят все по-обедняващия гласоподавател с изказвания като това на Пламен Орешарски, който пресметна, че в България не само, че няма да има дефицит, а дори и малък излишък в края на годината. Уви, това така и не го видяхме.

Една смърт обаче накара дори българския политик да замлъкне. На 25-ти юни внезапно гръмна новината, че Краля на попа Майкъл Джексън е издъхнал в дома си след предозиране с обезболяващи. Светът беше в траур...Но светът не знаеше за едно друго събитие на 25-ти, което хвърли политическа бомба в България – изявлението на Ахмед Доган в село Кочан. Тогава Сокола заяви пред симпатизантите си, че сам разпределял „порциите” и държал еднолично властта в свои ръце. Според политически анализатори това именно е мотивирало повече избиратели на 5-ти юли, които помогнаха на ГЕРБ да спечелят изборите с 43,06% . Всички мажоритарни райони, които партията на Борисов взе, бяха поредният пример за всенародното недоволство от старата власт. Така на 14-ти юли новият парламент започна работа с председател Цецка Цачева. В следващите дни Бойко Борисов успя да запази ефекта на изненадата и извади на порции бъдещите си министри. За да дойде 27-ми юли, когато старите предадоха властта на новите с особена любезност, която само след дни се превърна в истински лов на вещици. Голямата метла започна от експремиера Сергей Станишев. Той беше принуден да се откаже от имунитета си. В последствие това направи и бившият социален министър Емилия Масларова. Сред „пострадалите” попаднаха още Стефан Юруков, Асен Гагаузов, Николай Цонев, Валери Цветанов и Михаил Миков. За пръв път председателят на парламента Цецка Цачева наложи парични глоби на Станишев и Доган заради нередовно приствие в пленарната зала. Новите министри в духа на своя началник Бойко Борисов се настаниха в телевизионния ефирс ежедневни изказвания и оплаквания в колко кошмарно положение са заварили страната и как догодина ще затягаме коланите. Това като че ли не успя да помрачи настроението и добрите чувства на Нанси Макълдауни, посланик на САЩ у нас, чийто мандат изтече на 30-ти юли.
Въпреки очакванията за спокойно лято, обусловани от ваканцията, която депутатите си гласуваха, нов трус люшна България. Този път магистратски. Изплува името на бизнесмена от Плевен Красьо Черничкия. Само на 27 години Красьо вече имаше телефоните на около 1000 висши магистрати и политици в своето тефтерче. Последвалите разкрития доказа, че Черничкия е правил кадрови промени сред магистратските редици. Логично политици използваха случая за нова компроматна война – кой е записан в тефтерчето и кой е говорил по телефона с Черен Красьо. И докато се вихреха спорове кой с кого и как, на 19-ти август на стадион „Васил Левски” Мадона направи истинско шоу пред 50-хилядната екзалтирана публика.

Това не трогна управляващите, които със свежи сили продължиха с „лова на вещици”. ГЕРБ и Синята коалиция съставиха комисия, която да разследва лично Сергей Станишев и управлението му през последните месеци. Към това герберите сложиха на везната до Станишев пепелнорозови БМВ-та, които обслужвали военното ведомство. Припомняме ви, че проблемът се разискваше в рамки на цели две седмици и беше сред основните теми, които занимаваха българина още от ранни зори. Целият шум заглъхна изведнъж с нелепата смърт на 15 наши туристи в Македония.

На 5-ти септември, ден преди Съединението на Княжество България с Източна Румелия в Охридското езеро загиват 15 българи след потъването на кораба Илинден. На 7-ми президентът обяви Национален ден на траур и така метроотсечката Младост-Обеля и новата метростанция до Алма Матер бяха открити съвсем символично от премиера Бойко Борисов с минута мълчание.

Две седмици след трагедията дойде радостна вест. Изненадващо българин оглави ЮНЕСКО. Бившият кандидат за вицепрезидент Ирина Бокова беше избрана за шеф на организацията за защита на културни паметници. Но раздостта не продължи дълго заради новия етнически конфликт, който назряваше.

В заниманията да се изобличат докрай престъпленията на бившата власт, хората на Борисов не забелязаха как постепенно в поповското село Славяново братя Юзеирови си създадоха своя мюсюлмандемократическа партия. ДАНС реагира светкавично и разруши скандален паметник в центъра на селото, изобразяващ кръст с полумесец. С това Борисов даде глътка въздух на основния си опонент Сергей Станишев.

Проблемите за лидера на БСП през 2009-та година обаче не дойдоха само от ГЕРБ. След неуспеха на парламентарните избори БСП се разцепи на няколко групи, които поискаха оставката на Станишев. На националния конгрес на 18-ти октомври социалистът успя да отърве кожата и остана начело на партията. В страната разбира се имаше далеч по-сериозен проблем от партийните несполуки вляво.
В началото на ноември премиерът Бойко Борисов беше принуден да разпусне за една седмица всички ученици и да обяви Национална грипна епидемия. След края й министър-председателят отново се концентрира в политиката – Румяна Желева е нашата кандидатура за еврокомисар. Успехът на дамите, с които Бойко Борисов вече се беше обградил продължаваше. Министърът на образованието Йорданка Фандъкова успя да се пребори с кандидата на БСП Георги Кадиев и спечели убедително частичните местни избори в София. Друга дама, но от НДСВ, също направи своеобразно лично постижение, като детронира Царя и зае председателския пост в партията. За разлика от жълтите в СДС и ДПС решиха да преизберат досегашните си лидери – Мартин Димитров и Ахмед Доган, макар че предварително Сокола заяви готовност да се откаже.

В същото време НАП започна масови проверки на данъците в поп фолка и футбола. Редица изпълнители бяха проверени от агенцията, а на някои дори бяха обявени публично авоарите. В парламента, въпреки наближаващата Коледа, сензациите следваха една след друга. Бившият седесар Марио Тагарински реши да напусне Ред, законност, справедливост и остави хората на Яне без парламентарна група. Това се превърна в ябълката на раздора между ГЕРБ и РЗС, които по-късно официално се обявиха за опозиция на управляващите. Името на Янев беше замесено в още един скандал, който окончателно развали коледното настроение в парламента. Двамата с Волен Сидеров спретнаха трагикомичен спор, в който се затапваха по детски със сексуални нападки. Сидеров нарече Янев хомосексуалист, а консерваторът на свой ред помоли атакиста да доведе съпругата си, за да му докаже хетеросексуалните си наклонности.

Годината завърши по традиция в борба със снега. В края на декември студ и сняг скова страната ни. За поредна година България беше неподготвена за „неочакваната” зима. А обещанията и клетвите на Йорданка Фандъкова, че София е разчистена, предизвикаха гняв у столичани, особено при онези, които чакаха пред ортопедията в „Пирогов”. Ние искрено се надяваме идващата 2010-та да е по-добра за България, а новинарският екип на Frognews.bg все по-рядко да пише думи и словосъчетания като „трагичен инцидент”, „разследвани за корупция”, „с пряко”, „загина”, „криза” и „катастрофа”. Това са само част от нашите „забранени думи”, а предполагаме и на всички българи. Пожелаваме на държавата успех в справянето си с проблемите и се надяваме наистина през 2010-та да се наложи да отразяваме повече положителни новини!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4901 |21.12.2009 Предлагат 1,2 млрд. лева столичен бюджет през 2010-та година . 21| 4729 |18.12.2009 Турция притеснена от новините в БНТ . 6| 4716 |17.12.2009 Занимаваме Европарламента с новините на турски . 21| 4862 |17.12.2009 Турция се интересува от референдума за новините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads