Реклама / Ads
12| 4821 |15.05.2008 НОВИНИ

Новите клиенти на прокуратурата

.
Фонд “Републиканска пътна инфраструктура” представлявал „черна кутия”, в която потъват пари. Данните били шокиращи, а СГП ще образува незабавно досъдебно производство без предварителна проверка по нареждане на Борис Велчев.
 

Веселин Георгиев и всичките му подчинени от регионалните пътни управления, са станали по спешност клиенти на прокуратурата, след като Борис Велчев прочел доклада на одита на Сметната палата, четем във вестник "24 часа" днес.

"Данните са доста шокиращи. Затова наредих Софийска градска прокуратура да образува незабавно досъдебно производство без предварителна проверка", цитиран е главният прокурор. Според запознати ставало дума за милиони левове. Имало конфликт на интереси, подадени данъчни декларации с невярно съдържание, както и различни нарушения при сключването на договори между Веселин Георгиев и брат му. Разследването тепърва ще установява щетите на държавата. Втори одитен доклад на Сметната палата, пък посочва обясними разминавания. Например, в плана на пътния фонд за 2007 г. са предвидени 533.3, за 2008 г. 428.9, а за 2009 г. - 505.6 млн. лв. За 2008 г. обаче са сключени договори за 133.9 милиона лв. Сметната палата е установила още, че няма информация за планираните, реално извършените, платените и отчетните работи по ремонт и поддържане на пътищата. Одиторите са констатирали, че в системата не се регистрират навреме всички договори, отбелязват във вестника. Пътният фонд няма регистър на имотите си, установили проверяващите. За 98 имота нямало изобщо актове за собственост. От издаването на разрешителни за изграждане на крайпътни търговски обекти фондът е събирал само една такса и така е ощетил постъпленията за хазната. В същия брой на изданието Веселин Георгиев заявява, че с нито 1 лв. не е ощетил държавата. Нека и прокуратурата да провери, подчертава той, като обявява, че не се страхува от проверки и е готов да застане пред детектора на лъжата.

Докладът създавал реалното впечатление, че фондът представлява „черна кутия”, в която потъват пари и излиза някакъв продукт, но между двата процеса всъщност нямало никаква връзка, заяви днес по повод въпросния доклад Иван Иванов от ДСБ по БНР. Основните тежки констатации на одиторите от Сметната палата били, че липсват сведения за извършените строително-монтажни работи, информация за извършените плащания в дирекция „Експлоатация и поддържане на републикански пътища”, както и метод за осчетоводяването на тези плащания. Задача на министър-председателят Сергей Станишев в тази връзка било сега да създаде образ на България като страна, която се бори с корупцията. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4900 |11.05.2008 Президентът доволен от новите министри; хвали ги . 9| 5817 |30.04.2008 Румен Петков извършил две престъпления, прокуратурата може да го арестува . 8| 4962 |24.04.2008 Народното събрание избра новите министри . 12| 4959 |23.04.2008 Георги Първанов: новите министри ще засилят кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads