Реклама / Ads
5| 5966 |14.09.2013 НОВИНИ

Ново двайсет! Делото "Наглите" се връща на старта

.
Делото срещу групата за отвличания "Наглите" може да бъде върнато от Върховния касационен съд отначало. Това става ясно от мотивите към присъдата, която е подписана с особеното мнение от председателя на съдебния състав от Софийския апелативен съд Мария Митева.
 
Според съдия Митева проблемът, който може да върне делото е недопустимата защита на двама от подсъдимите, които са с противоречиви интереси. Адвокатките Кристина и Дора Лялеви са си прехвърляли защитата на Даниел Димитров-Релето и Любомир Димитров-Гребеца, които имат различни позиции за отвличанията, пише "Преса". Първоначално Гребеца признава, че е участвал в някой от похищенията и дори посочва свои съучастници. Релето пък отрича, каквато и да е връзка с "Наглите". Нито прокуратурата, нито съда са забелязали, че двамата подсъдими си делят едни и същи адвокатки - сестрите Лялеви.

В особеното мнение съдия Митева се позовава на Наказателно-процесуалния кодекс, в която се казва, че обвиняемия с противоречиви интереси по едно и също дело не може да имат един и същи защитник. На практика обаче при отсъствието на една от сестрите в съдебно заседание другата поема защитата на клиента на другата. Това нарушение на НПК е започнало още по време на разследването, далеч преди делото да влезе в съда. Съдия Митева не пести критики към колегата си от Софийски градски съд Виолета Магдалинчева, която е допуснала делото да се води при подобно нарушение. "Отделен е въпросът за некоректното и непрофесионално отношение на адвокатите Дора и Кристина Лялеви, които, ако са били добре запознати със законодателството и съдебната практика, е следвало да ги съблюдават стриктно и сами да се отведат от защитата и на двамата подсъдими", посочва още апелативната съдийка.

Съдия Митева посочва още груби нарушения, записани в мотивите на СГС. Има множество разлики в датите и местата на отвличанията на Киро Киров, опита за похищението на Борислав Динев и отвличането на Мехмед Чакър. При случая с Киров на едно място е посочено, че е похищението е било извършено на 27.03.2009 г., а на друго-на 27.03.2008 г. Опитът за отвличане на Динев също е отразен с разлика от една година - вместо 18.03. 2009 г е записано, че е станало на същата дата, но през 2008 г.

Апелативната съдийка отбелязва още, че е било нарушено правото на защита на Релето, след като в съдебно заседание на 19 септември 2011г. се е оплакал, че се чувства зле след прекаран инсулт. Тогава Даниел Димитров е прегледан от лекарски екип, който излиза със становището, че състоянието му е стабилизирано. Съдия Магдалинчева започва заседанието без да обърне внимание на думите на подсъдимия, че не се чувства добре и предпочита делото да се отложи. Тя приема преченката му за "субективна". С това Магдалинчева е нарушила правото му на защита, защото "обикновеното присъствие на подсъдимия в съдебната зала не е равнозначно на възможност за ефективно и активно участие в процеса срещу него", казва още съдия Митева. Другите две съдийки от съдебния състав на САС Христина Михова и Калинка Георгиева твърдят, че ако делото бъде върнато, някои от следствените действия не може да бъдат повторени. Предстои ВКС да реши какво ще прави с делото "Наглите".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 10389 |13.09.2013 Отново тежка катастрофа на "Цариградско", пак там пред The Mall . 16| 4790 |13.09.2013 Орешарски се притеснява за резултата по делото за "Белене" . 25| 6088 |10.09.2013 Стари муцуни отново се гласят за лидери в БСП . 22| 17916 |03.09.2013 Ново 20 в БТВ: Свалят Ани Салич от вечерни новини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads