Реклама / Ads
0| 4385 |24.09.2015 НОВИНИ

Ново наказание за недисциплинирани ученици

.
Архив
Освен със забележка, предупреждение за изключване и изключване, недисциплинираните ученици вече ще се наказват и с преместване в друг клас или с преминаване от дневна в самостоятелна форма на обучение.Това решиха депутатите с приемането на второ четене на промени в Закона за училищното и предучилищното образование.
 

Окончателно забранено беше и използването на мобилни телефони в час.

Учениците няма да могат да пушат цигари, нито да употребяват алкохол на територията на учебните заведения.

Учителите пък вече ще могат да избират по какви учебници да преподават измежду неограничен брой, а не както е в момента – измежду три, съобщава НТ.


Най-малко пет години учителски стаж ще е нужен за заемане на длъжността „директор” на детска градина, училище или център за подкрепа за личностно развитие. Длъжността „директор” в държавните и общинските институции ще продължи да се заема след конкурс. Не беше прието предложението на АБВ за въвеждане на мандатност от пет години за директорите на училища.


На педагогическите специалисти се дължи почит и уважение от учениците, родителите, административните органи и обществеността, записаха в закона депутатите.

 

При пенсиониране на педагогическите специалисти, които през последните 10 години от трудовия си стаж са работили в държавна или общинска институция на бюджетна издръжка, ще се изплащат 10 брутни работни заплати. Запазва се и правото за предоставяне на средства за представително облекло за всяка календарна година.

Учител не може да извършва срещу заплащане обучение или подкрепа на деца и ученици, с които работи в детската градина или в училището, записаха още народните представители.

 

Правата и задълженията на родителите също бяха записани в специална глава от новия закон за образованието.

 

В нея се посочва, че родителите имат право редовно да получават информация за развитието на децата си, да се срещат с ръководството на детската градина или училището, с класния ръководител, с учителите и с други педагогически специалисти. Родителите ще могат да присъстват и да бъдат изслушвани, когато се решават въпроси, засягащи права и интереси на детето им.

 

Родителите се задължават да осигурят редовното присъствие на детето в задължителното предучилищно и училищно образование, да участват в родителски срещи и да се явяват в учебното заведение след покана.

 

Задължение на родителите е да се осведомяват редовно за приобщаването на децата им в детската градина и в училището, за успеха и развитието им и за спазването на правилата. Родителите трябва да участват в процеса на изграждане на навици за самоподготовка на децата им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4751 |17.09.2015 Пламна ново огнище на антракс . 0| 6353 |11.09.2015 Шофьор загина след удар в дърво на пътя Търново-Варна . 2| 4444 |09.09.2015 Отново доматена канонада+яйца по депутатите . 0| 4257 |06.09.2015 Дърводелски цех и ферма за животни изгоряха в Шейново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads