Реклама / Ads
39| 10246 |07.01.2013 НОВИНИ

Новогодишна Македония: арести, чувал на главата и конфискация на бг документи за самоличност

.
неспазването на човешките права в Македония е едно от възраженията на ЕС за отлагане на дата за преговори
Македонските власти започнаха и тази нова година с "подарък" за човешките права и добросъседските отношения, информират ни от югозападната ни съседка.
 

Това съобщава на своята страница в социалната мрежа Фейсбук председателят на Българския Културен Клуб Скопие Лазар Младенов.

И още: "Македонските власти започнаха и тази нова година с "подарък" за човешките права и добросъседските отношения. На 2 януари 2013г., под претекст за проверка за фалшифицирани документи, служители на македонското министерство на вътрешните работи са направили груб обиск в домовете на шестима граждани на гр. Струмица (всичките с двойно македонско-българско гражданство), които са били нотариално упълномощени от граждани на Република Македония с българско самосъзнание да ги представляват при кандидатстване и получаване на българско гражданство. След това обискираните са били подложени поотделно на 2-3 часов разпит в полицията. Един от тях е бил отведен демонстративно с чувал на главата. Полицейските служители са казали на разпитваните, че нямат право на жалба и са ги заплашвали да не се оплакват на българското посолство. Задържаните са били освободени от разпита без да им е предоставена никаква заповед или писмен документ относно целите на задържането им.

В един от случаите обискът е направен в присъствие само на малолетни деца, без техния баща, който се прибирал от пътуване в България. Още при минаването на границата, македонските митничари са го уведомили, че у дома му се прави обиск. След завръщането му в Струмица, проверката продължила в неговия офис, от който са били иззети 22 готови български паспорта, 22 лични карти и 30 комплекта документи за кандидатстване за българско гражданство. В друг случай са били отнети 52 медицински удостоверения от здравни институции в Р. Македония, надлежно преведени и легализирани в България за целите на придобиване на българско гражданство, а в трети случай са били отнети 20 медицински удостоверения. На всички обискирани временно било забранено да напускат Р. Македония.

Мнозина от пострадалите са направили писмени оплаквания до Българския културен клуб – Скопие. Според тях, тази поредна акция на властите има цел да сплаши македонските граждани, изразяващи българската си етническа принадлежност", пише Младенов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5675 |31.12.2012 Космонавти вдигат новогодишна наздравица 15 пъти . 5| 5913 |30.12.2012 Сбогом на оръжията в новогодишната нощ . 30| 8900 |15.12.2012 Македония: И гърците са по-добрички от българите . 38| 7682 |11.12.2012 България твърда пред Македония: Няма да посочим дата за преговори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads