Реклама / Ads
8| 12874 |01.01.2008 НОВИНИ

Новогодишно слово на президента Георги Първанов

.
Уважаеми сънародници, В духа на една добра, утвърдена традиция се обръщам към вас, за да ви приветствам във времето на най-светлите семейни празници.
 
Вярвам, че мнозина ще изпратят 2007 г. с хубави спомени, за сбъднати намерения и планове. Има и такива, които са били ощетени или огорчени от преживени през годината събития.

Търся думи, с които да изразя чисто човешкото си отношение - и на споделената болка от загуби и разочарования, но и на радостта от постигнатото, от успехите. Думи, които да изразят важното, основното - общата надежда и мечта за авторитетна, преуспяваща България!

В нашия вековен исторически календар има периоди на славни военни победи, но и запомнящи се години на градеж, на съзидание.

Такава беше изминалата година - градивна, добра, успешна за България.

Нацията ни продължава да върви напред и нагоре.

Страната ни се развива стабилно и устойчиво, утвърдихме се като добро място за инвестиции и живеене.

Икономиката ни има едни от най-високите темпове на развитие в Европа.

Богатата новогодишна трапеза не може да прикрива проблемите.

Продължавам да твърдя, че нашият напредък може да бъде истински и само, когато се почувства от всяка социална група, от всеки български гражданин. Когато ще има далеч по-малко наши сънародници, погълнати единствено от грижите за насъщния и коитоще имат своите смели мечти и стремежи.

2007 година беше такава на сбъднати европейски надежди, но и на опровергани илюзии.

Доказахме, че имаме силна и активна политика, способна да решава проблемите.

Постигнатото от нас българите обаче не беше получено като късмет от новогодишната баница.

Това се отнася най-вече до членството ни в ЕС, което защитихме с ясна, активна и последователна позиция, по целия дневен ред на Съюза.

Доказахме, че можем да отстояваме аргументирано, но конструктивно своите интереси.

Наложихме изписването на общата европейска валута с българската азбука.

Така в официалната практика на Съюза чрез нас влезе едно от най-големите достояния на световната култура - нашата писменост.

С това България трасира пътя и на други страни в запазване на националната идентичност - тема, която ще остане важен акцент и в бъдещата ни политика.

Доказахме, че сме предвидим съюзник, на който може да се разчита и добър, сигурен съсед в един все още труден регион.

Имахме солидарността на нашите партньори в усилията за освобождаването на осъдените ни сънародници в Либия, но свободата беше постигната, защото бяхме единни - държавните институции, медиите, гражданите.

Вярвам, че така ще бъде и в бъдеще - не само когато става дума за общия национален интерес, но и за съдбата на всеки отделен наш сънародник.

Доказахме се като нация от таланти - изпращаме годината горди от успехите на нашите блестящи спортисти, покорили световните и европейските върхове.

Нашата култура и изкуство, талантливите ни творци имаха осезателно присъствие в европейския културен календар; българската наука беше оценена по достойнство.

Доказахме се, не на последно място, като народ, на когото не е чужда социалната чувствителност и солидарност - и по време на природните бедствия, и в тазгодишното издание на "Българската Коледа", когато със съпричастността на около милион и седемстотин хиляди наши сънародници беше дарена надежда за многоболни деца - за сбъдване на техните мечти, за да се сложи край на родителските неволи.

Не бих могъл и не искам да правя пълен преглед на българските успехи.

Постигнатото не ни изпълва със самодоволство - и все пак то е основание за по-високо национално самочувствие, повод да гледаме по-уверено напред, да чертаем по-амбициозно и за по-далечен хоризонт общите и личните си планове.

Зная, драги съотечественици, че край всички вас празничната обстановка се допълва от някои от най-ярките й символи - питата с парата, баницата с късмети, елхата - символи на новото начало, на живота.

 И независимо къде сме - дали до родното огнище или далеч по света, независимо от религия и етнос - в тези мигове повече от всякога се чувстваме единна част от нашето отечество.

Затова има място за всички ни на българското хоро, което ще се извие след малко като още един символ - на неделимата ни общност, на общата ни сила.

Подаръците, късметите ще ни зарадват, ще ни дадат нова надежда.

Но нека освен всичко друго да си дарим, да си върнем една позабравена национална ценност - за добротата, топлотата и човечността в отношенията помежду ни.

Което впрочем не струва много.

Уважаеми сънародници,

Както винаги посрещаме Нова година с надежда за по-добър живот на всеки, за повече късмет и радост във всяко семейство, във всеки дом, за благоденствие и плодородие по цялата българска земя, за успехите и просперитета на нашето Отечество - Република България.

Да е мирна, здрава, силна и щедра Новата 2008 година!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9768 |04.12.2007 Агенцията за Национална сигурност под крилото на Първанов, „Гоце не е вечен” – каза Татяна Дончева . 14| 5209 |25.11.2007 Кеворкян захапа Първанов, Б. Велчев и Джон Байърли . 3| 5001 |06.11.2007 Социологът Живко Георгиев: Младите гласуваха като в Биг Брадър . 10| 4855 |02.11.2007 Генерали искат от президента да спре „План 2015" за армията, бил пагубен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads