Реклама / Ads
14| 4927 |21.08.2009 НОВИНИ

Новото правителство е поело опасен път

.
Източник: Вяра Йовева
В сутрешния блок на Нова телевизия доц. Антония Христова - политически психолог и политическият репортер на “24 часа” Поли Трифонова дискутираха смисъла на термина “лов на вещици”, както и очакваните от него резултати.
 

Според доц. Антоанета Христова мнозинството, което подкрепя сегашното правителство, има нагласата за реално случване на едно Народно събрание, което провежда генерална промяна. Тоест, вече думите Велико Народно Събрание не могат да вървят без думите Радикална Промяна. “Когато един проблем е натоварен със свръхочаквания от дадена група хора, тогава той се наблюдава много внимателно от тях, защото те искат да знаят дали всичко това ще се случи”, каза в студиото на НТВ г-жа Христова.

Политическият репортер на “24 часа” Поли Трифонова сподели, че не очаква нещо по-различно от развитието на обещанията на сегашните управляващи в сравнение с предишните български правителства. “Пътят, по който е тръганло настоящото правителство е още по-опасен от тези на предишните правителства”, убедена е Трифонова. Особено притеснителен за нея е фактът, че министрите се ангажират с проверки, за които има органи, които да ги провеждат - един от тези органи е Сметната палата, която върши добре работата си.

В дискусията на НТВ премиерът Бойо Борисов бе похвален, че съумява да намери мярата и да каже каквото трябва – в този смисъл това мнозинство, което според НЦИОМ го подкрепя, очаква от него не само радикална промяна. но и справедливо наказание за провинилите се.

Според Поли Трифонова, обещанията за"лов на вещици", когато става дума за злоупотреби с европейски средства не се провеждат достатъчно ефективно – конкретен пример е смяната на шефа на гранична полиция, за когото бе съобщено, че се оттегля поради несправяне с шенгенските въпроси и затова го пенсионират. По този начин, обаче той се оказва спасен от евентуално разследване, от търсене на отговорност, обясни в ефир Трифонова.

Относно смяната на хората в държавната администрация, в дискусията стана ясно, че се сменят само политически ветровитите места и е в реда на нещата, когато един човек не си свърши работата, той да бъде освободен и да се даде шанс на следващия да опита.

Frognews.bg припомня, че вчера този термин, който според Сергей Станишев се употребява за “политически чистки и гонения”, предизвика бившия премиер да образова в исторически план сегашния.

Сергей Станишев предупреди, че ГЕРБ провежда политическа чистка, която нарече "лов на вещици". Според Борисов така Станишев сам дава определение за министрите си, че са вещици. "Щe ловим вещици и ще ги даваме на правосъдието, за да възтържествува правдата", посочи премиерът.


"Доколкото проследих екстравагантните му изказвания, които сигурно привличат медийно внимание, очевидно не знае откъде идва "лов на вещици", каза Станишев и обоснова тълкуването на този термин с исторически събития и факти.

Всъщност дискусията върху лова на вещици бе предизвикана от решението на новия кабинет да възложи на Сметната палата да направи финансов одит на предишния Министерски съвет. Идеята на ГЕРБ беше подкрепена в парламента от всички парламентарни групи, включително БСП и ДПС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5271 |31.07.2009 ОЛАФ гласува доверие на правителството . 24| 4786 |27.07.2009 100 дни толеранс за новото правителство от Доган . 4| 4712 |16.07.2009 Борисов получи мандат за правителство . 26| 5441 |15.07.2009 ГЕРБ със самостоятелно правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads