Реклама / Ads
0| 3856 |30.11.2016 НОВИНИ

НПО направи на пух и прах Москов и реформите му

.
Петър Москов
НПО направи на пух и прах здравният министър Петър Москов и реформите му. Когато Москов дойде на власт, той обеща няколко неща, от които нищо не свърши. Той просто цопна във властта и започна да плува. Това обяви на пресконференция в БТА председателят на УС на Конфедерация ”Защита на здравето” Петко Кенанов.
 

По думите му, ако реформите не са в полза на пациентите, това не са реформи. Кенанов упрекна здравния министър в оставка за това, че не произвел никакъв добър ефект за гражданите, съобщи Нюз. бг.

 

"Все още, над 20 години, откакто имаме демокрация, нямаме Закон за пациента", констатира Кенанов. След като станахме потребителско общество, всички лекари вкупом са търговци и са регистрирани по Търговския закон, то тогава трябва да има и потребители, но няма такива в закон, коментира още Кенанов.

 

По думите му, второто правителство на ГЕРБ приело, че такъв закон е необходим, но не му било сега времето. Кога ще дойде ред на този закон, запита председателят на сдружението.

 

"За жалост, последните 1-2 години сме недолюбвани от властта, защото много приказваме", предположи той. Според Кенанов, след като Борисов хвърлил оставка, всички говорят за различни неща, но никой не казва нищо за никаква политика.

 

"Говорят единствено от ПФ, но те лично за мен се изявяват като пазачи на някаква ограда или на границата и нищо повече", изтъкна Кенанов, допълвайки, че няма заявка по секторни политики, а се готвят да правят правителство.

 

Зам.-председателят на сдружението- Диана Хаджиангелова, засегна темата за смъртността у нас. По думите й наскоро излязлата книга с факти на ЦРУ подрежда на второ място по смъртност България. Това е доста обезпокоително, посочи Хаджиангелова.

 

Тя се обърна към настоящите и бъдещите властимащи, напомняйки, че от повече от 3 години стоят национални програми, свързани с препоръките на европейско ниво за ранна профилактика и превенция на сърдечните, онкологичните заболявания и диабета.

 

"Ние положихме максимални усилия да съберем такава работна група. Програмата беше изработена, но три години отлежава", изтъкна тя.

 

По въпроса доколко здравните политики са съгласувани с обществото, Хаджиангелова подчерта, че през целия мандат министър Москов работил без обществен съвет в МЗ. Защо МЗ не желае да има коректив? Защо политиците не се вслушват в гласа на пациента? Тези въпроси постави зам.-председателят на пациентското сдружение. Ние сме хората с реална проблематика, напомни тя и подчерта, че пациентите са съществена част от гражданското общество, а с оглед евентуалните предсрочни избори - съществен електорат.

 

От пациентската организация изискват конкретни действия, свързани с провеждане на здравни политики за намаляване на преждевременната смъртност в България.

 

Тя изтъкна, че представителството им в надзорния съвет на НЗОК е с един пациент. Квотата на държавата е преобладаваща- с 4 души. Участваме, но какво от това, когато не можем да влияем при взимането на решение, запита Хаджиангелова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7633 |29.11.2016 ФРОГОКО: Безплатните илачи срещу високо кръвно – опасен пиар на Москов . 0| 4191 |27.11.2016 Ахчиева: Москов говори неистини за ваксините, има документи . 0| 5251 |25.11.2016 Само във Фрог: Много страни отказали да вземат турските ваксини на Москов . 3| 4603 |24.11.2016 Москов към кмета Тотев: Или му режете главата на шефа на Онкоцентъра, или ви спирам пътеките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads