Реклама / Ads
11| 6298 |29.09.2020 НОВИНИ

НПО предложи на парламента да избере адвокат Албена Белянова за шеф на ЦИК

.
Албена Белянова
”Граждански форум промяна” предложи на НС адвокат Албена Белянова да бъде избрана за председател на ЦИК. Предложението е внесено днес до всички народни представители. Вторник се оказва и крайният срок за номинации за този пост.
 

Очаква се да стане ясно дали депутат или парламентарна група ще внесат въпросното предложение в правната комисия на парламента, какъвто е и редът по закон. С този акт организацията иска да покаже, че протестиращите имат подготвени хора, които да заемат важни и отговорни места в държавата.

 

Ето и самото предложение:

 

ДО

НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В

44-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

от Сдружение „ГРАЖДАНСКИ ФОРУМ ПРОМЯНА“, седалище и адрес на управление: град София , р-н „Възраждане“, п.к 1303,  ул.“Отец Паисий“ № 3, представлявано от председателя Георги Иванов Георгиев

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Сдружение „ГРАЖДАНСКИ ФОРУМ ПРОМЯНА“ е българска неправителствена организация, регистрирана с решение 1 от 21.06.2012 г. по ф.д. 395/2012 на Cофийски градски съд. Основна цел на Сдружение „ГРАЖДАНСКИ ФОРУМ ПРОМЯНА“ е да обединява, като чрез партийна независимост и с помощта на обществените медии да оказва пряк и ефективен контрол над законодателна,изпълнителна и съдебна власт.

С Решение от 23.09.2020 г. 44-то Народно събрание от 23.09.2020 г. прие Процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател на Централната избирателна комисия, представянето и публичното оповестяване на документите, изслушването им в Комисията по правни въпроси и за избор на Председател на Централната избирателна комисия.

Българското общество очаква демократично и честно провеждане на предстоящите избори за народни представители за Народно събрание и за президент и вицепрезидент на републиката (както и на всички други избори), поради което партийно независим председател на Централната избирателна комисия, който да работи открито и прозрачно, при спазване на върховенството на закона и в защита на интереса на българските граждани би бил инструментът, който да осигури свободното изразяване на волята на избирателите.  Искането за демократични и честни избори е основно искане и на продължаващите повече от 80 дни граждански протести както в страната, така и в чужбина.

В тази връзка Сдружение „ГРАЖДАНСКИ ФОРУМ ПРОМЯНА“ отправя до всички народни представители предложение, след като се запознаете с мотивите и приложените документи, да внесете в Народното събрание кандидатурата на адвокат Албена Божидарова Белянова за председател на Централната избирателна комисия.

Мотиви

Адв. Белянова е магистър по право, възпитаник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Адв. Белянова е работила над 20 години за българските държавни институции, включително и по въпроси свързани със защитата на националната сигурност и по проекти от национално значение. Адв. Белянова притежава управленски опит, организационни умения, опит в изготвянето на стратегии, програми, законопроекти и вътрешно-ведомствени актове.

Професионалният път на адвокат Белянова започва през май 1997 г. След успешно преминат едногодишен стаж и придобита юридическа правоспособност, адвокат Белянова започва работа за Столична общинска агенция за приватизация.

В периода декември 2016 г. – август 2018 г. адвокат Белянова е заместник-директор на Агенцията за държавна финансова инспекция. Освен с изпълнение на преките й задължения – подпомагане директора на АДФИ при ръководството, координацията и контрола на изпълнение на функциите на АДФИ, адвокат Белянова съществено допринася за: определянето с решение на Министерския съвет на 19 юли за ден за честване на професионалния празник на финансовия инспектор, организирането и провеждането на първата международна конференция на  АДФИ „Предизвикателства пред контролните органи при защита на публичните финансови интереси“, участието на АДФИ за първи път през 2017 г. в инициативата „Мениджър за един ден“, номинирането през 2018 г. на АДФИ за „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани на фондация „Програма Достъп до Информация“, обучението и квалификацията на служителите на АДФИ, усъвършенстването на вътрешната уредба на дейността на АДФИ.

През 2018 г. по предложение на директора на АДФИ адвокат Белянова е определена за експерт към Координационния съвет по концесиите и активно участва в изготвянето на Националната стратегия за развитие на концесиите.

В периода април 2011 г. – септември 2016 г. адвокат Белянова работи за „Български енергиен холдинг“ ЕАД. Адвокат Белянова участва в различни дейности, свързани с реализацията на проекта „АЕЦ „Белене“ - преговори с ОАО „Атомстройекспорт“, подготовка на националния референдум, проведен през януари 2013 г., арбитражното дело между НЕК ЕАД и ОАО „Атомстройекспорт“, с реализацията на проекта за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“ – подготовка на правителствените решения за проекта, учредяване на проектна компания „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ и преговори с „Уестингхаус“, както и с възможностите за диверсификация на ядрените доставки, съобразно договора за ЕВРАТОМ. Адвокат Белянова работи по образуваните от Европейската комисия срещу БЕХ ЕАД и негови дъщерни дружества производства за нарушения на чл. 102 от ДФЕС (дело АТ.39767 – БЕХ електричество и дело АТ.39849 – БЕХ газ).

В периода декември 2006 г. – април 2011 г. адвокат Белянова е началник на отдел „Правен“ и главен юрисконсулт на Агенцията за ядрено регулиране.

В периода ноември 2000 г. - декември 2006 г. адвокат Белянова е заместник-директор, в т.ч. началник отдел “Правен“ на “Спортна София-2000” ЕАД – дружество с едноличен собственик на капитала Столична община.

            Адв. Белянова участва в множество инициативи и дейности, включително и на международно ниво. Част от тях са: конференцията „Ролята на Върховните одитни институции за засилване на отчетността, прозрачността и интегритета в публичния сектор“, организирана в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз от Сметната палата на Република България, 2018 г.; семинарът „Стретегичски комуникации, Борба с корупцията, Икономичаска сигурност, Медийна свобода, Кибер сигурност“, организиран от Европейски център за изследвания в областта на сигурността „Джордж Маршал“, 2018 г.; корпоративната партньорска проверка на „Енергоатом“, Украйна, в който адв. Белянова е член на екипа на WANO; изготвянето на  изследване на лицензионните процедури за изграждане на нови ядрени мощности в държавите от ЕС, възложено от Европейската комисия, като кореспондент на правна кантора Philippe & Partners, участва в изготвянето на  изследване на лицензионните процедури за изграждане на нови ядрени мощности в държавите от ЕС, възложено от Европейската комисия, 2011 г.; редовните срещи на Комитета по ядрено право на Агенцията за ядрена енергетика, ОИСР, като наблюдател в периода 2007 г. – 2011 г.; форумът „Добри идеи за София“, на който идеята на адв. Белянова за „Зелен град“ е отличена от г-жа Йорданка Фандъкова, 2009 г.; изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание през 2009 г.

През целия си над 20 годишен юридически стаж адв.Белянова се квалифицира и самоусъвършенства, видно от представената автобиография.

Върховенството на закона, стремежът да допринася за изпълнение на целите и задачите на институциите, за която е работила, защитата на българските национални интереси, откритостта, честността и отговорността са ръководили адв. Белянова през цялата й професионална кариера.

Адв. Белянова е член на сдружение „Жените в ядрената индустрия“ (WIN) и доброволец на Института за пътна безопасност.  Не членува в политическа партия.

Адв. Белянова активно се включва в обществения живот на страната и публично и открито да изразява независимо мнение по обществено значими теми. Не се страхува да отстоява позиции, да търси информация, свързана с дейността на държавните институции, да защитава като собствените си права, така и правата на гражданите.

 

Приложения:

1.      Писмено съгласие по образец – приложение № 1 към решението на НС;

2.      Подробна автобиография;

3.      Заверено копие от диплом за висше юридическо образование и удостоверение за юридическа правоспособност по специалност „Право“;

4.      Заверено копие от трудова и служебна книжки;

5.      Писмено съгласие по образец - приложение № 2 към решението на НС;

6.      Декларация по образец - приложение № 3 към решението на НС.

 

29.09.2020 г.                                                                          С уважение,

Гр. София                                                                                                       Георги Георгиев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5062 |28.09.2020 Омбудсманът поиска нормален достъп на журналистите в парламента . 5| 6709 |25.09.2020 Международният прес институт пита властта за ограниченията за журналисти в парламента . 23| 8317 |23.09.2020 Скандал в парламента между Марешки и БСП . 27| 5879 |19.09.2020 Димитрина Русева от ”Систематани убива”: Лъжите от трибуната на парламента ви унизяват, г-жо Караянчева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads