Реклама / Ads
91| 6498 |07.06.2012 НОВИНИ

НЦИОМ: ГЕРБ далеч пред БСП, Фандъкова най-харесвана

.
Йорданка Фандъкова
Трипартиен парламент ще имаме, ако днес се проведат избори. В Народното събрание ще попаднат само ГЕРБ, БСП и ДПС. Това сочи проумване на НЦИОМ, проведено през май.
 
Не е сигурно положението на новоучредената политическа партия на Меглена Кунева. Има подкрепа за нея, но наблюденията трябва да се извършат по-дълго време, за да има ясен резултат.

ГЕРБ могат да разчитат на 31,1 на сто от гласовете на избирателите. БСП е доста по-назад със 17.9%, а ДПС има сигурни 7.0%. Куневата „България на гражданите" събира 5.5%.

Според НЦИОМ към момента е трудно да се каже каква е точно електоралната тежест на партиите от „Синята коалиция” - СДС и ДСБ, както и на партия „Атака".

Отчита се разпиляване на националистическия вот, но не е ясно към кои формации ще се ориентират гласоподавателите. Предмет на по-нататъшни изследвания ще бъдат коалиционните стратегии на партиите с националистически профил.

Ситуацията около избирателите на партия „Атака" в този смисъл е нееднозначна, коментират още от НЦИОМ. От една страна, формацията на Волен Сидеров губи позиции, от друга страна обаче, отлелият се от него електорат не е твърдо ориентиран в друга посока.
Това е предизвикателство пред Сидеров, от една страна, и все още голям проблем пред нововъзникващите националистически формации, като тази на Димитър Стоянов.

Най-харесваният български политик е столичният кмет Йорданка Фандъкова с 61,4 процента одобрение. След нея е президентът Росен Плевнелиев, а трети – премиерът Бойко Борисов.

Еврокомисалят Кристалина Георгиева е извадена от анкетата, тъй като работи зад граница, а не на територията на България.

За сметка на това обаче правителството увеличава леко одобрението сред гражданите. Рейтингите на министрите също се повишават. Отличничка е строителния министър Лиляна Павлова, асистирана от здравната Десислава Атанасова и икономическия Делян Добрев.

Кабинетът е одобряван от 36% от българите. Одобрението на кабинета расте с 3 пункта в сравнение с май миналата година. 72 процента от анкетираните вярват, че кабинетът ще изкара целия си мандат.
От НЦИОМ отбелязват, че дори сред хората, които не одобряват работата на кабинета, преобладава мнението, че правителството на Бойко Борисов ще изкара пълния си управленски мандат. Така мислят 57% от критично оценяващите кабинета.

Сергей Станишев пък е най-одобряваният лидер на парламентарна група в българския парламент (с 28% одобрение). Доверието към него нараства с 5 пункта след конгреса на БСП. Следва го Ахмед Доган, а трети е Красимир Велчев, който е шеф на гурпата на ГЕРБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 84| 6839 |29.05.2012 СДС реши да бъде коректив на ГЕРБ . 14| 5797 |15.05.2012 ГЕРБ бламира Закона за Сребърния фонд . 58| 16414 |08.05.2012 Станишев: Първанов не е титанът, който ще събори ГЕРБ . 129| 9959 |08.05.2012 Социолози: Доверието в ГЕРБ се срива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads