Реклама / Ads
64| 5684 |19.04.2013 НОВИНИ

НЦИОМ: Разликата между ГЕРБ и БСП е 6.4%

.
Ако изборите за Народно събрание бяха на 15 април 2013 г., със сигурност в следващия състав на парламента попадат ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". Сериозни шансове да попадне в парламента запазва и Движение „България на гражданите“. Това сочат резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи, проведено от Националния център за изучаване на общественото мнен
 

В настоящото изследване регистрираме запазване на основните тенденции по отношение на електоралната тежест на ГЕРБ и на БСП. За последните шест месеца ГЕРБ неизменно получава по-висока подкрепа от БСП. Към 15 април разликата възлиза на 6,4% - ГЕРБ – 23.9 %, БСП – 17.5%.  Данните показват, че сред гласувалите както за ГЕРБ, така и за БСП през 2009 г,. има немалко разочаровани от политиката на своите партии. ГЕРБ, обаче, има по-голям резерв от БСП, когато става дума за привличане на вота на бивши избиратели.


ДПС запазва третото място по електорална тежест. Не се променя и електоралната подкрепа за партия „Атака”. Почти без промяна остава и подкрепата за Движение „България на гражданите“, което дава шансове на тази формация да бъде представена в следващото Народно събрание.


Несъстоялата се коалиция между ДСБ и Съюз „Единство” не повлиява върху електоралната подкрепа за КП „Демократи за силна България и БДФ“. По-нататъшният ход на кампанията ще бъде решаващ за тях, както и за НФСБ, за да получат над 4% от действителните гласове. 
Некоректно би било, обаче, в началото на кампанията да се правят прогнози за представянето на новоучредени партии и коалиции, които гравитират около и под изборния праг. 

 

Проучването регистрира тенденция към известно повишаване на електоралната подкрепа за Коалиция „Център-Свобода и достойнство“ (НДСВ и НПСД), за Коалиция от партии „ГОРДА България“, за РЗС и за ВМРО.

Настоящото изследване на НЦИОМ е регулярно планово в рамките на изследователската програма на Центъра и няма външен възложител. Изследването е извършено и финансирано от НЦИОМ и е публикувано на интернет страницата на Народното събрание – https://parliament.bg/ . 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 5745 |19.04.2013 В. Дърева иска разлика между доносник и разузнавач . 1| 7451 |18.04.2013 Ученици се натровиха с китайска храна в голямото междучасие . 24| 5673 |08.04.2013 Безлов: Коалиция между ГЕРБ и БСП е възможна . 81| 6002 |04.04.2013 НЦИОМ: 6,9% преднина на ГЕРБ спрямо БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads