Реклама / Ads
6| 4573 |04.06.2015 НОВИНИ

НЗОК нямала пари, но си поръчва лукс возила

.
НЗОК няма пари, но пък има нов луксозен автопарк, сочи разследване на БТВ, от което става ясно, че касата е обявила поръчка за закупуването на общо 20 автомобила от 6 вида: луксознен седан и луксозно комби, автомобили среден клас, съответно седан и комби, мини ван и бус. Това показва справка в регистъра на обществените поръчки.
 

Справка с официалните каталози на производителите показва, че поне 2/3 от марките коли, представени у нас, отпадат с елементарен и законен финт - изискване на поръчката всичките 6 вида автомобили да са на един производител и вносител. Бусове, ванове и луксозни коли с подобни параметри едновременно произвеждат само 5 производители - три френски марки и две германски.

 

Четири от потенциалните петима участници обаче не могат да се включат в конкурса заради дребни, но задължителни условия за участие, като например минимално разстояние между осите на колите, обем на двигателя в тесни параметри. Лимузината на едната френска марка има 9 сантиметра по-късо разстояние между осите от поставеното в условията и така всички коли от марката отпадат. Така остават 3.
6 сантиметра по-малко разстояние между осите на едната германска марка също я лишава от право да участва.

 

Условията за бензинов двигател с не по-малко от 1 550 кубически сантиметра и не повече от 1 750 см3, съчетано с условие за 115 конски сили и повече, изхвърля от играта и другите производители. Остава един.

 

На условията за максимум 1300 кубика двигател в съчетание с минимум 110 конски сили също отговаря само един възможен производител и вносител. Критерият за конкретен обем на багажника, плъзгаща врата отдясно на буса и други, правят критериите за участие доста сходни с каталога на една конкретна марка автомобили.

 

Крайният срок за подаване на офертите е 29 юни. Обществената поръчка е от времето на Пламен Орешарски.

 

Казусът е симптоматичен за това как обществените пари се изразходват, това се прави по същия начин с бюджета на болниците, заяви днес по НТВ бившият здравен министър д-р Стефан Константинов. Според него или някой в касата е фен на дадена марка, или не само шефът на НЗОК Глинка Комитов, но и някой от роднините на направилия обществената поръчка ще кара такъв автомобил. Константинов като министър бил спрял подобна обществена поръчка за доставката на линейки.

 

Проф. Милан Миланов пък коментира, че парите в НЗОК са станали „кюп” по времето на министър Гайдарски и това е дало възможност за сериозни злоупотреби: Те се учат от батковците си. Щом на парламента е разрешено да направи такова нещо, защо да не го направи и здравната каса, попита той.

 

НЗОК се управлява лошо, искат се още пари, без да е ясно какво е довело до преразхода, а в същото време контролът е бюрократичен, смятат и двамата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4563 |27.05.2015 Шефът на НЗОК: С 20% са намалени парите за лекарства . 9| 5965 |07.05.2015 Абумелих за Фрог: Пациентите ще контролират НЗОК - одобри се от всички депутати . 13| 4513 |05.05.2015 Шефът на НЗОК: Не можем да затворим "Софиямед" . 0| 4894 |22.04.2015 Гьоков за Фрог: Д-р Пенков от НЗОК е гласувал 1,5 млрд. лв. по телефона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads