Реклама / Ads
7| 5034 |04.09.2012 НОВИНИ

НЗОК: Въпреки лимитите, върнати пациенти няма да има

.
Пламен Цеков Източник: bTV
Въпреки лимитите за броя на приеманите пациенти - по спешност и планово, няма да има върнати болни хора от лечебните заведения.
 
Това увери директорът на Здравната Каса д-р Пламен Цеков от ефира на БТВ с обяснението, че новата методика е важна, тъй като цели да въведе регламенти при формиране на бюджетите на болниците за 2013 година с минимално участие на касата.

Въпреки че финансовите параметри са определящи при работата на медицинските институции, включително и на НЗОК, Цеков подчерта, че са предвидени механизми за преразход на болничната помощ в размер на 3%, които гарантират възможността за увеличение на броя на пациентите в дадена болница при необходимост.

„Сега залагаме 1,65 млн. души да бъдат лекувани следващата година. Всяка болница ще има даден лимит, базиран на разчетите за тази и миналата година. Но не може да се отказва прием и практически няма как да бъде достигнат лимита на 100%, защото по регламент при достигане на 70% от обема за месеца, мениджърът сигнализира до касата и ние му отпускаме допълнителен обем”, обясни шефът на НЗОК.

По думите му в страната ще се въведе онлайн отчитане на болниците в края на всеки ден, така че Здравната каса да е наясно ежедневно колко пациенти с дадено заболяване са приети и се лекуват. „По-гъвкава ще стане системата за преразпределяне на средствата – ще отиват от едно място с по-малко пациенти към друго с повече”, доуточни Цеков.

Той даде обяснение и за факта, че касата предвижда грубо 70% от болничния прием да бъде планов, а 30 на сто – по спешност. Според д-р Пламен Цеков това изискване е условно и отново няма опасност от ограничаване на приема на пациенти по спешност в заведения като „Пирогов”, например, където 68% от случаите са спешни.

„Записали сме не по-малко от 30% спешност. Това е заради някои болници, които, въпреки че трябва да работят по спешност, не го правят. Такива лечебни заведения имат едва 2-3% спешни приеми, взимат по-леки случаи, за да стоят добре финансово”, каза експертът. И допълни, че подлежи на дебат въпроса дали тези болници въобще да работят с НЗОК занапред.

От Българския лекарски съюз категорично не приемат новите ограничения на касата и смятат, че те са неприложими. Медиците няма да участват в обсъждането на Национален рамков договор, ако нещата останат така и дори са готови на протести.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5660 |01.08.2012 Лифтовете на Витоша тръгват, въпреки бурите и гръмотевиците . 32| 5816 |27.04.2012 Т.Младенов: Въпреки кризата, вдигаме заплатите . 16| 6554 |28.03.2012 Новият шеф на НЗОК: Лекарствата няма да станат без пари . 13| 7859 |15.03.2012 Рискът за "Горубсо" остава, въпреки мерките на кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads