Реклама / Ads
118| 9598 |03.12.2012 НОВИНИ

Обама: България се очертава като лидер на Балканите

.
В 21.55 ч българско време президентът Барак Обама прие в Белия дом българския премиер Бойко Борисов
След днешната среща българските и американските служби ще работят още по-добре, заяви премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят уточни, че в разговорите с президента Обама е поставен въпросът за атентата в Сарафово. Той уточни, че все още липсват брънки, за да може да се стигне до извършителя.
 

Борисов подчерта, че американският президент е напълно съгласен с българската страна, че трябва още да се работи по случая, за да може събраният материал да може да издържи в съда, предаде Фокус. Бойко Борисов заяви, че е невероятно как за един извършител има визуални и ДНК данни, а все още не е заловен, но изтъкна че това е обща работа и на много международни и чуждестранни институции.

Точно в 21.55 ч българско време президентът Барак Обама прие в Белия дом българския премиер Бойко Борисов.

Извън официалните любезности в началото американският президент предупреди: "Бойко Борисов е много ефективен лидер, има черен колан по карате, затова внимавайте", пошегува се той пред журналисти. След което даде да се разбере, че и страната ни заслужава "черен колан".

Барак Обама поздрави с добре дошъл Борисов и изтъкна, че България е един от големите съюзници на САЩ. Обама благодари за българския принос в Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан, както и за доброто партьорство в разследването на атентата в Сарафово, предава Фокус.

Американският президент заяви, че България се очертава като лидер на Балканите и в това отношение е важно и развитието на двустранните икономически отношения. Премиерът Бойко Борисов благодари за поканата и поздрави президента Обама с преизбирането. Българският министър-председател също коментира доброто сътрудничество между двете страни в областта на борбата с организираната престъпност и тероризма. Борисов изтъкна, че българската икономика е стабилна, като държавата има нисък дълг и малък бюджетен дефицит.

От своя страна премиерът Борисов постави въпроса за визите за българи, желаещи да пътуват в САЩ.

В разговорите с Барак Обама не стана въпрос за мораториума върху шистовия газ, заяви още Борисов. Българският министър-председател изтъкна, че позицията на правителството отдавна е ясна и че трябва да има яснота за отражението на тази технология върху околната среда. По думите му България вече е направила много за деверсификацията на енергийните си източници и един от примерите е добивът в Черно море.

Президентът Барак Обама няма нито една забележка към България, влючително към съдебната система, заяви още Борисов след края на срещата. Той посочи, че в рамките на няколко месеца страната ни е извървяла път, който преди е изглеждал немислим, визирайки избора на Висш съдебен съвет, Съдебен инспекторат и Главен прокурор.

"За първи път това се случва в България, не помните ли как съветниците на президента Първанов заемаха тези длъжности или забравихте?”, попита Бойко Борисов и изтъкна, че в момента се провежда абсолютно прозрачен избор на съдии, прокурори, следователи. Той допълни, че на срещата с американския президент е била отчетена прозрачността в управлението на българското правителство.

"Президентът Обама благодари на България за приноса в предвожданата от САЩ война в Афганистан", съобщи американското електронно издание "Атланта Джърнъл-Конститушън" минути след края на срещата между двамата лидери. "В необичайно топлия ден за сезона във Вашингтон Обама също така с усмивка препоръча на българския премиер да се възползва от приятното време, за да разгледа някои от забележителностите в американската столица", пише още сайтът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 5828 |03.12.2012 България - най-бедната страна в Европа . 19| 6095 |02.12.2012 Капка Георгиева: За 6 години в ЕС България е получила толкова, колкото е дала . 0| 5147 |02.12.2012 Грипът в България идва догодина . 25| 6013 |01.12.2012 Гардиън: България: гнила политика, гнили домати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads