Реклама / Ads
1| 5070 |09.04.2010 НОВИНИ

Обама и Борисов с първа среща на питателна трапеза

.
Историческата среща Обама-Борисов Източник: БНР
"Ние би трябвало да искаме противоракетната отбрана", заяви премиерът Бойко Борисов след приключването на вечерята с американския президент Барак Обама.
 

По време на първата си среща с Обама Борисов е говорил по въпросите за противоракетната отбрана, Иран, Ирак, Афганистан и балканските страни. Обама, по думите на Борисов, е поискал да имат директна комуникация по въпросите за нашия регион, предаде БНР. Премиерът се обяви и за „втвърдяване на санкциите” за Иран заради неговата ядрена програма:

„НАТО трябва да съумее да зсега ракетите им летят на 1200 км, могат да направят на по-голямо разстояние. Както президентът Обама каза надпреварата в това ащити териториите на всички свои членки, за да бъдем защитени и ние. Освен това ако продължат с този темп, ако въоръжаване вече е явна. И ние трябва да мислим за следващите години.

Разбира се това са теми, които не са поставени на дневен ред. В момента, в който бъдат официално поставени пред нас, ще ги вкараме в парламента и ще проведем дебата, който е необходим. Ако става такъв въпрос - то ще става, ако се говори за противоракетна отбрана, то ние трябва да бъдем активната страна. Защото в момента, не искам да говоря, но централите ни нямат никаква защита.”

По време на срещата на 11-те лидери от Централна и Източна Европа с президента Обама е станало въпрос и за Афганистан. На въпрос на БНР дали означава това увеличаване на българския контингент, на инженерна част и отделяне на повече средства за развитието на страната Бойко Борисов отговори: "Много са проблемите, наши са проблемите. Това означава, че там войната ще продължи, че ще трябва да се изпратаят повече хора, инструктори, за да може да се повдигне статуса на държавата. Те сега в тези условия произвеждат тонове наркотици, а ако няма войските на НАТО?”

По думите на премиера Борисов президентът Обама е бил добре запознат с проблемите на България, на страните от Централна и Източна Европа, търсил е и е обещавал подкрепа за решаването на проблемите. САЩ са проявили интерес и към ядрената енергия, газовата диверсификация и други въпроси , свързани с България.
Заедно с Бойко Борисов при срещата с президента Обама беше представен и новият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова. В делегацията беше и външният министър Николай Младенов. Малко преди вечеря премиерът се пошегува, че е огладнял след дългото пътуване. На излизане той оцени приема и определи менюто като „хубаво и питателно”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4775 |08.04.2010 ДПС одобрява ветото на Първанов върху НПК . 14| 5752 |08.04.2010 Борисов дава на прокурор комисията "Шушулов" . 5| 4856 |08.04.2010 Бойко Борисов на вечеря с Обама в Прага . 21| 4739 |07.04.2010 Борисов обеща редовни заплати за лекарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads