Реклама / Ads
92| 6690 |21.05.2012 НОВИНИ

Обама хвали България: Справяте се!

.
Росен Плевнелиев
България е получила кратка, но окуражваща похвала от амерканския президент Барак Обама, съобщи широко усмихнат българският държавен глава Росен Плевнелиев в рано тази сутрин.
 

 

"Справяте се много добре, последните ми данни са блестящи и ви желая успех." Това ми каза президентът на САЩ Барак Обама на срещата на върха на НАТО в Чикаго", разказа Плевнелиев пред родните медии след участието си в разговорите на високо ниво.

 

По думите му по време на срещата на алинса е била обсъдена стратегията на организацията до 2020 г. Сред основните приоритети в нея са колективната сигурност и специализацията в отбраната на всяка нация. Плевнелиев добави още, че са били приети декларация и доклад за способностите на НАТО без да споменава подробности.


Президентът отрече по време на срещата пред страната ни да е поставян въпросът да замести френските войски в Афганистан, при евентуално тяхно оттегляне от азиатската страна. "Този въпрос не е обсъждан, но вратите на алианса са отворени за разширения", коментира лаконично президентът.

 

По повод желанието на България САЩ да премахнат визовия режим за българите, Плевнелиев заяви сдържано, че отпадането на визите е процес, който не може да се случи от днес за утре.

 

"Повече от ясно е, че за нас е важно ние да създадем колкото се може по-голямо удобство на българите да пътуват свободно по света. Темата с визите все още не може да бъде решена окончателно, тъй като все пак и ние трябва да знаем, че статистиката показва, че все още процентът на визи, които получават отказ, специално за българи към САЩ, е по-висок от стандарта, който е наложен от държавния департамент", обясни държавният ни глава.

 

Той увери, че родните власти поставят този въпрос "винаги, когато можем", като изрази надежда, че "имайки предвид, че с Америка сме стратегически приятели, ще успеем да се справим".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 6376 |07.05.2012 Р. Плевнелиев се похвали: изпълнил 5 от 40-те си обещания . 18| 15760 |17.04.2012 Дисциплинират НСО заради гафа с курвите и гардовете на Обама . 58| 7340 |27.03.2012 Форбс-България: Б. Борисов е най-влиятелният българин . 42| 11320 |19.02.2012 Куриоз: Катаджии порязаха министър с 20 лв., той ги хвали пред Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads