Реклама / Ads
12| 10499 |15.11.2008 НОВИНИ

Объркан епицентър: София или село до яз. Студена

.
Геофизиците от БАН сочат южните квартали на столицата за трус от 4 по Рихтер, МИС и "Гражданска защита" оглеждат Искър. Европейските експерти установяват локация от обратната страна на Витоша, до друг язовир, на 1 км от с. Кладница.
 

 

 

epi-center.jpg

Опасно разминаване в изчисленията демонстрираха българските и европейските сеизмолози при установяване епицентъра на земетресение от 4 по Рихтер, ударило София и околностите два часа преди полунощ. Институтът по геофизика към БАН и отговорните при извънредни ситуации звена лансираха южните квартали на столицата като централна точка на труса като увериха за липса на поражения, най-вече по стената на язовир Искър. В същото време Европейско-средиземноморският сеизмологичен център (EMSC) засече място от другата страна на Витоша, по-близо до Перник и непосредствено до друг язовир - Студена. Взривът на земната енергия е станал на 20 км дълбочина под село Кладница в южното подножие на планината. Кой е в грешка и какви са щетите в Пернишко, тепърва ще се установява.
epicenter-bulgaria-kladnitsa.jpg
EMSC публикува, при това бързо, точните координати на епицентъра - 42.5716 градуса северна ширина, 23.1934 източна дължина, и ги илюстрова с карта (Frognews.bg ги засече с друг географски източник и получи същия резултат, най-горната карта).
epicenter-bulgaria.jpg
epicenter-bg.jpgОтговорните структури в София поднесоха само приблизителна локация на епицентъра и се съсредоточиха върху евентуални последици за столицата. Продължилият 2-3 секунди осезаем трус предизвика смут и гняв заради закъснението на официална информация. Предположенията за бедствие, евентуален взрив в "Кремиковци" или подобен на летния в Челопечене имаха 20-30 минути да плъзнат, докато трите водещи телевизии съобщят за земетресение на фона на обичайните си програми. Министерство на извънредните ситуации и "Гражданска защита" обявиха пред медиите, че Геофизичният институт на БАН отчел магнитуд 4 по 10-степенната скала на Рихтер (б.а. - земетръси до 4,9 се водят леки, безобидни и често срещани, около 6200 в света годишно). Под обещаващото заглавие "Последни данни след земетресението в София" на официалната си страница министерството на Емел Етем Тошкова всъщност съобщи за наличие на трус, регистриран в 22:08 ч. "с епицентър южните квартали на София" и съответно усетен най-силно там, в останалите е почувстван по-леко, няма вторични трусове, не са регистрирани пропуквания по язовирната стена на "Искър" и щети на комбинат "Кремиковци", няма данни за нанесени материали щети и пострадали. Час по-късно МИС информира чрез БТА, че в южните квартали земетресението е усетено като 5-а по 12-степенната скала Медведев-Шпонхоер-Карник. Сеизмичния информационен център в интернет страницата на Геофизичния инсттитут към БАН не реагира, последната новина е за трус от 5 ноември. Последното земетресение в София пък беше на регистрирано на 3 юли в 15:12, няколко часа след взрива във военните складове край Челопечене, с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер.
Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4626 |14.11.2008 НДСВ настоява за приватизация на "Топлофикация София" . 9| 4893 |13.11.2008 "Топлофикация София" стана държавна . 13| 4795 |11.11.2008 Санкционират "Топлофикация София", ако останем на студено . 15| 4668 |07.11.2008 П. Димитров: Софиянци няма да останат на студено тази зима

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads