Реклама / Ads
21| 4191 |06.12.2017 НОВИНИ

Обещание! Доходите на младите учени ще бъдат вдигнати с програма

.
Дано след обещанията няма пак черни знамена в БАН
През 2018 г. ще има програма за млади учени и постдокторанти, по която ще се предоставят и допълнителни възнаграждения, съобщи просветният министър. Разработват се национални научни програми, по подобие на националните програми за развитие на училищното образование.
 
Тези програми няма да са насочени към всички области на науката, както няма да са насочени толкова и към фундаменталните изследвания, каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, след като участва в заседанието на парламентарната образователна комисия.

Програмите ще имат за цел да направят възлагането от страна на държавата по-ефективно и по-голяма част от средствата за наука да бъдат обвързани с дейности, които са полезни за общественото и икономическото ни развитие, и за развитието на отделни сектори, обясни министър Вълчев.

Той отбеляза, че и сега има две такива научни програми - едната е програмата за ядрени изследвания, която финансира участието ни в ЦЕРН и в Дубна. Втората е антарктическата програма, с която се финансира присъствието на България и научните изследвания в Антарктида.

Със сигурност ще има и програма за млади учени и постдокторанти, по която ще се предоставят и допълнителни възнаграждения. Тези национални научни програми трябва да са готови от 2018 г., уточни образователният министър.

По думите му една част от средствата ще бъдат насочени и към обекти от актуализираната Национална научна пътна карта, която беше одобрена през юни.

На въпрос, че от БАН искат още 38 милиона лева и откъде могат те да дойдат, след като бюджета за 2018 г. е приет, министър Вълчев отговори: "тук съм по-предпазлив да коментирам при приет бюджет, но е факт, че възнагражденията в БАН са ниски".

Той заяви, че е факт също, че "в БАН редица учени са ангажирани интензивно в научна дейност, но тази дейност трябва да бъде популяризирана и да бъде разпознаваема и от секторните министерства".

Вълчев даде за пример, че БАН вече са представили доклад за ефективността от атомна централа в Белене, предстои да бъде представен и демографски анализ и доклад за ефектите от членството ни в ЕС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4198 |03.11.2017 Наемът и сметките за ток и парно ”гълтат” 40% от доходите . 1| 3640 |25.09.2017 Туберкулоза сред младите с престижни професии . 0| 6525 |10.07.2017 Възрастните мъже изневеряват повече от младите . 0| 6415 |16.06.2017 Европол: Двойно повече са младите джихадисти в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads