Реклама / Ads
2| 6323 |29.01.2010 НОВИНИ

Обезглавиха хероинов канал от Турция за ЕС

.
Международен канал за трафик на хероин, преминаващ от Турция през България за страните от Европейския съюз, бе разбит от служители на ГДБОП. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Успешната операция е проведена в сътрудничество с турските и испанските власти и с прякото участие на ОДМВР Бургас и Разград и под наблюдението на Окръжна прокуратура – Бургас.
 

Установен е рганизаторът на канала е Р. Й. от Кюстендил, а негови помощници са М. Ш. от с. Владимирово и Ю. И. от с. Подайва, Разградско. В схемата били включени Н. Н. от Каолиново и Я. Р. от Пазарджик. Задачата им била да пренесят контрабандно наркотици през българската граница.

Работата по разплитането на случая започва в началото на октомври м.г., когато на влизане в страната през ГКПП - Малко Търново спецполицаите от ОДМВР-Бургас задържат българския гражданин Н. Н. с 28 кг хероин. На 16 октомври на ГКПП - Калотина е засечен неговият авер Я. Р. при опит да напусне страната. Под предната седалка в колата му са открити други 28 кг хероин, разпределени в 54 пакета.

Спецполицаите установяват данни за съпричастност на задържаните към дейността на организирана престъпна група за незаконен трафик на наркотици към страни от Европейския съюз. В резултата на съвместните действия на българските и испанските власти на 6 ноември м.г., в момент на сключване на наркосделка за 15 кг хероин в испанския град Бургос, е задържан организаторът на международния канал Р. Й. заедно с трима българи и португалец. Р. Й. е настанен в испанския следствен арест и към него е повдигнато задочно обвинение за наркотрафик в големи размери.

В хода на операцията са установени помощниците на тартора на групата М. Ш. и Ю. И.. Така на 27 януари Ю. И. е задържан в дома му в родното му село и доведен в Бургас, където му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” за 72 часа. В късния следобед на днешния ден предстои заседание по искането на Бургаска окръжна прокуратура за вземане на постоянна мярка „задържане под стража”. В хода на разследването е установено, че неговият авер М. Ш. към момента е в чужбина, предприета е процедура по искане на европейска заповед за ареста му. Спрямо него ще бъде повдигнато задочно обвинение за наркотрафик в големи размери.

Проведени са претърсвания и изземания от домовете, квартирите и автомобилите, ползвани от двамата, при които са събрани допълнителни доказателства, уличаващи ги в престъпление по чл. 242 ал. 4 от НК (наркотрафик в големи размери).
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4748 |18.12.2009 Турция притеснена от новините в БНТ . 21| 4893 |17.12.2009 Турция се интересува от референдума за новините . 61| 9698 |14.12.2009 Помаци псуват България, искат я в Турция . 7| 5061 |08.12.2009 Фандъкова се захвана с канализацията на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads