Реклама / Ads
4| 4022 |08.11.2018 НОВИНИ

Обезщетенията при катастрофи ще бъдат преразгледани от Бюджетната комисия

.
Източник: БГНЕС
Комисията по бюджет и финанси ще преразгледа предложението на управляващите за въвеждане на лимит от 20 000 лева при изплащане на обезщетение на роднините на загиналите при катастрофи.
 

Това стана ясно след обсъждане в Народното събрание, на което присъстваха представители на всички заинтересовани страни - институции, застрахователи, адвокати и пострадали, съобщава БНТ.

 

Oстро срещу промяната обаче се обяви националният омбудсман Мая Манолова. Предложенията ще бъдат разгледани между двете четения отново в Бюджетна комисия, а след това законопроектът ще бъде внесен и в пленарна зала.

 

Основният аргумент за въвеждането на лимит е, че застрахователите не разполагат с достатъчно средства, за да изплащат обезщетения на родните на загиналите и пострадалите в пътнотранспортни произшествия. Това е така заради тълкувателно решение на Върховния касационен съд от преди няколко месеца, с което се разшири кръга на хората, които могат да поискат обезщетение, а не само най-близките роднини.

 

Според застрахователите и вносителят на предложението - председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, това може да доведе или до рязко поскъпване на застраховката Гражданска отговорност, или до поскъпване на останалите застраховки или до фалити на застрахователи, ако не бъдат вдигнати цените на застраховките.

 

Основният аргумент срещу въвеждането на лимити е на адвокатите, които твърдят, че това е в противоречие с европейското право и съдът е този, който най-справедливо трябва да отсъди дали и каква сума да бъде изплатена като обезщетение. Срещу лимита се обявиха и роднините на пострадалите при катастрофи.

 

Още в самото начало на дискусията председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че макар да е вносител, не тя е подготвила внесеното предложение за лимити на обезщетенията. Това е станало в работна група. По думите ѝ у нас гражданската отговорност е евтина и това е причината за недостига на средства за покриване на обезщетенията - средно 97 евро при 229 евро в Европа.

 

Застрахователите признаха, че разширяването на кръга на засегнатите е справедливо, но обясниха, че нямат пари. По техни данни за миналата година са събрани от застраховка гражданска отговорност 650 млн. лева, изплатени са 400 млн. и 1 млрд. са заделени за резерв. Ситуацията се е променила остро през последните три месеца след тълкувателното решение на ВКС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3311 |07.11.2018 16 тежки катастрофи с 18 ранени само за денонощие . 3| 3942 |06.11.2018 Вътрешният министър Младен Маринов ”бълнува” за намаляване на катастрофите с 50% . 4| 3525 |06.11.2018 Застрахователи: Криминални схеми изкривяват плащанията на обезщетенията . 2| 3539 |06.11.2018 Нели Куцкова: Необходима е рамка за обезщетенията за телесни повреди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads