Реклама / Ads
3| 5623 |09.08.2011 НОВИНИ

Обират по поръчка колекционери

.
Турчин бил замесен в далаверата с уникати.
 

Криминалисти откриха открадната преди време картина на художника Ярослав Вешин при операция на територията на София, разказва в. Стандарт. Уникалното платно се казва "Цар Фердинанд и ген. Николаев" и е било предлагано нелегално за 20 000 евро. За изчезването на картината е бил подаден сигнал още в началото на февруари тази година.

Платното е иззето от служители на сектор "Културно-исторически ценности" в Главна дирекция "Криминална полиция". Разследването е продължило 4 месеца, уточниха от МВР. Картината е била открадната през февруари тази година от частен дом в София. Разплитането на случая започва миналия четвъртък. Тогава криминалистите задържат двама мъже край Гоце Делчев по време на незаконна сделка с крадени икони. Творбите са от началото на ХХ в. и носят почерка на Самоковската зографска школа. За всяка от шестте икони, високи по 1,20 м, продавачът иска 1000 евро. Мъжът, който ги предлага, е 53-годишният търговец на антикварни мебели с инициали Н.У. от Гоце Делчев.

След ареста на продавача криминалистите установяват
, че Н.У. бил само посредник и заработвал процент от сделката. Иконите му били дадени от столичния антиквар Юмит Полат. Оказва се, че той има къща в с. Бяла Места, община Якоруда. При обиска там ченгетата откриват 10 картини 2 газови пистолета, пневматична пушка, пушка "Уинчестър", 14 газови и 45 бойни патрона, 4 ножа, метални свещници и друга църковна утвар, както и богослужебна книга. След това криминалистите
атакуват софийския магазин на антикваря Юмит Полат.

При претърсването му са иззети още 4 картини, чийто произход се изяснява. Търговецът е задържан за 24 часа.
На следващия ден служителите на "Криминална полиция" задържат още един от замесените в незаконната търговия с крадени артефакти. Това е 40-годишният И.А., който се оказва и тартор на една от бандите взломаджии, вилнеещи из София и региона. В неговия дом служителите на реда откриват и изземат 34 картини, между които и изключително ценната картина на Ярослав Вешин "Цар Фердинанд и генерал Николаев". Намерени са още икона, 2 портативни радиостанции, връзка с 23 броя касови и секретни ключове, накити и прибори от благородни метали.

Криминалистите устоновяват, че платното на Вешин е било предлагано за 20 000 евро на черно. После крадците свалили цената на 16 000 евро защото трудно се намирал купувач за "горещата стока". На рисуваната през 1908 г. картина са изобразени цар Фердинанд и генерал Данаил Николаев по време на поход или учение. Дори и във времена на криза началната тръжна цена на творбата не би паднала под 25 000 eвро при официално наддаване за нея, убедени са експерти. Ярослав Вешин и Иван Мърквичка за момента са най-скъпо продаваните у нас майстори на маслената живопис. Миналата година картината на Вешин "Зимен пейзаж" беше обявена за наддаване с начална цена от 80 000 лв. Но впоследствие търгът на се състоя заради административни пропуски при паспортизацията на платното. (Стандарт)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6653 |01.06.2011 Обират злато за 60 секунди . 5| 14404 |09.05.2011 Пребиха сина на Златистия по поръчка на Отверката . 3| 4950 |01.02.2011 Германски депутати ще лобират за влизането ни в Шенген . 7| 5002 |29.12.2010 На всеки 7 мин. обират дом

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads