Реклама / Ads
1| 4135 |05.12.2017 НОВИНИ

Обиски в апартамента на Саакашвили в Киев

.
Михаил Саакашвили
Следователи от Службата за сигурност на Украйна (ССУ) разбиха вратата на жилището на Михаил Саакашвили в центъра на Киев, където започна обиск, предаде ТАСС. Агенцията се позовава на украинската партия ”Движение на новите сили”, оглавявана от бившия грузински президент.
 
"Настояваме за обяснения и отправяме молба за предотвратяване на евентуално отвличане и други незаконни действия", заявили хора от партията.

Събитията се излъчват от място чрез видеовръзка от Иван Слободянюк, член на партийното ръководство.

От кадрите личи, че край апартамента на Саакашвили стоят неколцина напълно екипирани служители на ССУ. Един от тях обясни, че съдът е издал необходимото постановление за извършване на следствените действия.

Адвокатите на Саакашвили не се допускат в жилището. Край сградата има полицаи и пожарникари, добавя ТАСС.

В неделя Саакашвили призова украинците да организират протестен лагер на централния площад в Киев, ако парламентът не приеме закон за импийчмънт на украинския президент Петро Порошенко до една седмица.Той отправи призива на митинг, на който според медии са присъствали 2500 души, съобщава още БТА.

Саакашвили бе ключова фигура в грузинската "революция на розите" през 2003 г., която свали президента Едуард Шеварднадзе. След това Саакашвили управлява като президент близо десетилетие.

Критикуван заради авторитарния си стил и най-вече заради безславната война с Русия през 2008 г., той е издирван днес от грузинското правосъдие за "злоупотреба с власт", но твърди, че това обвинение е политически мотивирано.

Саакашвили напусна Грузия през 2013 година и по-късно бе назначен за губернатор на украинската Одеска област. През 2016 г. той се отказа от поста, оплаквайки се, че среща пречки в борбата срещу корупцията.

Украинското гражданство му бе отнето тази година, докато бе извън Украйна, но през септември той се върна, след като негови привърженици разкъсаха полицейски кордон на границата с Полша.

През септември бившият губернатор на украинската Одеска област и бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили бе признат за виновен за незаконно преминаване на украинската граница от районния съд на Лвовска област и му бе наложена глоба в размер на 200 необлагаеми минимални заплати на гражданите - 34000 гривни (130 долара).
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4322 |24.10.2017 Украйна планира да експулсира Саакашвили . 1| 4480 |01.10.2017 Саакашвили готви щурм в Киев на 17 октомври . 0| 5702 |27.06.2017 Автошколи на протест заради обиските в ДАИ . 0| 4507 |09.01.2017 Саакашвили: Украйна се пука от корупция, а Порошенко я закриля

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads