Реклама / Ads
0| 4869 |12.07.2010 НОВИНИ

Обжалват отказ да се търси наказателна отговорност от Р. Овчаров за цените на газа

.
Бившите депутатки Мария Капон и Елеонора Николова ще обжалват отказа на Софийска градска прокуратура да подведе под наказателна отговорност екс министъра на енергетиката Румен Овчаров за подписване на неизгодни условия за доставка и транзитиране на руски газ за България през 2006 г.
 

Това обяви Елеонора Николава по bТВ. Тя изрази недоумение, че почти две години държавното обвинение не е предприело нищо по жалбата им и сега изведнъж, след като премиерът Борисов поиска проверка са се активирали и са обявили, че няма виновно поведение. Николова твърди още, че щетите за държавата от неизгодните договорки на Румен Овчаров и правителството на Сергей Станишев са за над 2 милиарда лева. Тя обвини още Овчаров, че е ощетил страната си под натиск на Русия, но за това се е криело и не са потърсени други експерти и канали на влияние, за да се договорят по-изгодни цени. Разчети на световни експерти показвали, че през 2006 г. цената на 1000 кубични метра газ е била около 200 долара, а у нас тогава достигнала 339.

Ако се махнат посредниците цената на синьото гориво може да падне с 20%, прогнозира Николова. Тя настоява прокуратурата да образува наказателно производство срещу виновните лице за подписването на неизгодния договор. Те могат да бъдат подведени за подписване на неизгоден договор, престъпление по служба и безстопанственост.

В ефира по телефона се включи и бившият вицепремиер от кабинета на Иван Костов – Евгени Бакърджиев. Той подчерта, че в сравнение с 1998 г., когато той е водил преговорите с Русия за газа, сега плащаме 3-4 пъти по-скъпо гориво. Той подчерта, че страната ни е малък консуматор на газ, но сериозен посредник на транзитиране на горивото. Идеята е била да печелим именно от транзита и така да се получава средна цена за потребителите на газ в България. Но за транзита вече Овчаров е договорил цени до 2030 г. и това пречи на българската страна да получи по-добри условия при цената на газ за потребление.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4646 |06.07.2010 СДС отказва подкрепа за актуализирания бюджет . 15| 5098 |19.06.2010 Грозят ни санкции при отказ от "Бургас-Александрополис" . 4| 4758 |14.06.2010 Търсим път към инвестициите на Китай . 0| 4956 |02.06.2010 ГЕРБ отказа на ДПС комисия за матурите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads