Реклама / Ads
0| 3771 |19.01.2020 НОВИНИ

Облачна неделя. Тук-там дъжд и малко сняг

.
Днес ще има значителна, предимно ниска облачност. Разкъсвания и намаления на облачността се очакват над Югозападна България.
 

 В крайните югоизточни райони ще превали слаб дъжд, а в Предбалкана сняг, повече през нощта срещу понеделник. Температурите ще са предимно между минус 3° и 2°, а максималните за деня ще са между 1° и 6°. Над планините ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще бъде слаб до умерен, като през деня ще се ориентира от североизток. Максималната температура на 2000 м ще е минус 4°.

 

В понеделник по-значителна ще е облачността преди обяд над Северна и Източна България, на изолирани места е възможно все още да превалява съвсем слаб сняг, по Черноморието - слаб дъжд. Във вторник и сряда ще преобладава слънчево време. Минималните температури ще са по-ниски, до минус 5°, минус 7°. Дневните ще се повишат чувствително, но за кратко.

 

"Мъглите вече ще са по-рядко, а от днес в страната нахлува малко по-хладен въздух", обясни  по Нова телевизия климатологът Георги Рачев.

Той помоли всички, когато е мъгливо, да останат вкъщи и да не тренират навън.

Относно това какво родителите да правят с децата си в мъгливите дни, климатологът посъветва всеки, когато може да ходи в планините и да стои далеч от града.

„Към сряда половин България трябва да има двуцифрени максимуми на температурите. Което показва, че продължаваме да се намираме в период на много топло време”, обясни още Рачев.

 

 

„В Европа няма студ. Топло е в цяла Европа“, каза климатологът. Той обясни още, че до момента януари върви с 1 до 2,5 градуса над нормата. „Прегледах данните от миналата година. Оказа се, че не е чак толкова сухо, колкото ни се иска като оправдание. За София и района на водосбора на язовир „Студена” годишната норма е около 80% изпълнена”, заяви Рачев и добави: „Климатичните явления още от времето на Тодор Живков винаги са били виновни“.

 

Климатологът обясни, че до края на месеца не се очакват валежи. Февруари и март ще са по-топли и с по-малко валежи от обичайното. „Ставаме все по – богати и богати и започваме да обръщаме внимание на качеството си на живот и природни явления – като поледица, градушки, им се обръща голямо внимание“, обяви Рачев. За лятото проф. Георги Рачев каза, че към момента се очертава едно нормално лято с нормални температури и нормални валежи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3966 |23.11.2019 Облачна събота, но без валежи . 0| 3765 |27.07.2019 Слънчева юлска събота, валежи тук-там . 0| 3481 |15.07.2018 Слънце и само тук-там дъжд . 0| 3979 |20.11.2017 Дъжд, тук-там сняг, студ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads