Реклама / Ads
0| 4404 |03.01.2019 НОВИНИ

Областните администрации вече легализират някои документи както МВнР

.
Употребата на апостил се регламентира от Конвенция, подписана в Хага на 5 октомври 1961 г.
От 1 януари 2019 г. заверка на документи с „апостил“ вече може да получите и от областните администрации в страната, а не само от МВнР. От външното ведомство уточняват, че заверка могат да получат само документи, издавани от кметовете и общинските администрации.
 

От външно министерство уведомяват гражданите, че считано от 01.01.2019 г. удостоверяването с „апостил” на документи, издавани от кметовете и общинските администрации ще се извършва от областните администрации в Република България, вместо от МВнР.  Най-често се легализират общинските актове за раждане, за брак, за смърт или за наследници.

 

Апостил е специално удостоверение с печат и индивидуален номер за заверка, или легализиране на документ от държавата, в която документът е издаден. Притежаващите апостил документи се освобождават от всякаква допълнителна форма на легализация в държавите, които са страни по Хагската конвенция от 1961 г. Списък на тези държави може да видите ТУК.

 

По досега действащата нормативна уредба заверката се правеше само от Министерството на външните работи. По този начин всеки, който имаше нужда от услугата, трябваше да пътува до София или да ползва услугите на посредник. С промяната се намалява не само времето но и разходите за гражданите и бизнеса.

Промяната е в резултат на една от мерките, инициирани от МВнР през 2017 г. за подобряване на административното обслужване и намаляване на административната тежест за гражданите. С промяна в Закона за ратифициране на Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове се даде възможност областните администрации да издават документи.

 

В България органите, компетентни да поставят апостил върху българските публични актове, са Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи и Министерство на образованието и науката.

 

Министерството на правосъдието удостоверява с апостил актовете на съдилищата и нотариусите.


Министерството на външните работи удостоверява с апостил всички останали актове  като: документите за гражданско състояние и адресна регистрация, издадени от общините; различните удостоверения, сертификати, лицензи и други на министерства, държавни агенции и комисии; документи на НОИ, НСИ и други.


Министерство на образованието и науката удостоверява документите за образование (средно и висше), придобита квалификация и правоспособност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3734 |03.01.2019 Жертвите в Магнитогорск вече са 37 . 0| 3799 |02.01.2019 21 са вече жертвите при експлозията в Магнитогорск . 0| 3739 |02.01.2019 НИМХ вече не е част от Българската академия на науките . 0| 4408 |31.12.2018 В Нова Зеландия, Австралия и Азия вече е 2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads